Filistinlilere Yardım Askıya Alınıyor

Filistinlilere Yardım Askıya Alınıyor

Dünya Gıda Programı, fon sıkıntısı nedeniyle Filistinlilere yardımı askıya alıyor

rDünya Gıda Programı'nın (WFP) Filistin topraklarından sorumlu üst düzey yetkilisi Pazar günü yaptığı açıklamada, "ciddi" bir fon sıkıntısı nedeniyle önümüzdeki aydan itibaren 200.000'den fazla Filistinliye gıda yardımını askıya alacağını söyledi.

WFP'nin ülke direktörü Samer Abdeljaber, Kudüs'ten Reuters'e telefonla, "Ciddi fon kıtlıkları ışığında, WFP, sınırlı kaynakları esnetmek için acı verici seçimler yapmak zorunda kalıyor" dedi.

"WFP, mevcut vaka yükünün yüzde 60'ı olan 200.000'den fazla kişiye yardımı askıya almaya başlamak zorunda kalacak,

En çok etkilenen aileler, gıda güvensizliği ve yoksulluğun en yüksek olduğu Gazze ve Batı Şeria'da bulunuyor.

Birleşmiş Milletler ajansı, yoksul Filistinlilere hem kişi başı 10,30 dolar değerinde aylık kuponlar hem de yiyecek sepetleri sunuyor. Her iki program da etkilenecektir.

Filistin ve BM kayıtlarına göre, 2007'den beri İslamcı Hamas grubu tarafından yönetilen Gazze, yüzde 45'i işsiz ve yüzde 80'i uluslararası yardıma bağlı olmak üzere 2,3 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor.

Abdeljaber, "WFP, bu kaçınılmaz ve zor kararın, en temel ihtiyaçları için gıda yardımına da bağımlı olan yüzbinlerce insan üzerindeki etkilerini anlıyor" dedi.

Enklavın Hamas yöneticileriyle ilgili güvenlik endişelerini dile getiren İsrail, Mısır'la birlikte yıllarca insanların ve malların hareketine kısıtlamalar getiren bir ablukaya öncülük etti.

Abdeljaber, BM'nin Gazze ve Batı Şeria'daki 140 bin kişiye yaptığı yardımı sürdüreceğini belirterek, askıya alma kararının gıda alamama riski en yüksek olanları kurtarmak için alındığını da sözlerine ekledi.

Finansman alınmadığı takdirde, WFP'nin gıda ve nakit yardımını Ağustos ayına kadar tamamen askıya almak zorunda kalacağını söyledi.

Düzinelerce Filistinli "Açlığa Hayır" sloganları atarak kararı protesto etmek için Gazze Şehrindeki WFP ofislerinin önünde protesto gösterisi düzenledi.

Ailesi ayda 41,20 dolar değerinde kupon alan iki çocuk babası Faraj Al-Masri, "Kupon hayattır, bize gönderdikleri mesaj ölüme eşittir çünkü başka gelir kaynağı yoktur" dedi.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye'de, ailesi ayda 164,80 dolar değerinde kupon alan Cemalat El-Dabur, kocası hasta ve işsiz olduğu için "açlıktan öleceklerini" söyledi.

Kaynak: TEVHİDHABER