Fas ile İsrail'in Eğitim Alanında Anlaşması Tepkiye Yol Açtı

Fas ile İsrail'in Eğitim Alanında Anlaşması Tepkiye Yol Açtı

Fas Yüksek Öğrenim Birliği, İsrailli mevkidaşı ile bir mutabakat zaptı imzaladığı için Yüksek Öğrenim Bakanına saldırıyor. Akademik kurumların normalleşme forumlarına katılımını kınıyor.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Fas Üniversite Profesörleri Birliği, İsrail Eğitim Bakanı'nı kabul ettikten ve bilimsel alanda ikili işbirliğini ilan ettikten sonra, Fas Yüksek Öğretim Bakanı'nın İsrail ile akademik normalleşmeye yönelik son çabasına saldırdı.
Fas Yüksek Öğretim Birliği Ulusal Ofisi, “Yükseköğretim, Bilimsel Araştırma ve Yenilik Bakanlığı'nın yükseköğretim kurumlarını akademik ve araştırma ortaklığı adı altında Siyonist oluşumla normalleşme forumlarına girmeye zorlamasını” kınadı.
Fas Yüksek Öğrenim, Bilimsel Araştırma ve İnovasyon Bakanı Abdellatif Mirawi ve İsrail İnovasyon, Bilim ve Teknoloji Bakanı Orit Farkash Hacohen geçtiğimiz Perşembe günü Rabat'ta, iki taraf arasında bir mutabakat zaptı imza törenine başkanlık etti.
Eğitim sendikası yaptığı açıklamada, Mirawi'nin İsrailli mevkidaşını kabul etmesine atıfta bulunarak, “bilinen karşılama”nın sonucunun sadece bakanı kastetmediğini ve profesörleri ve araştırmacıları temsil etmediğini değerlendirdi.
Sendika, profesörleri pedagojik ve bilimsel organları ile “Fas üniversite ve yükseköğretim kurumlarına sızmayı, kampüslerine saygısızlık etmeyi ve itibarlarını kirletmeyi amaçlayan tüm normalleşme faaliyetleri ve girişimleriyle, onların kararlılıklarını ve kararlılıklarını baltalamak amacıyla yüzleşmeye” çağırdı


"Fas Yüksek Öğrenim ve Bilimsel Araştırma Sendikası, tüm yerel, bölgesel ve ulusal kurumlarıyla, uyanık ve yukarı doğru mücadele planının tüm eksenlerini indirmeye hazır bir halde direniş çizgisine sadık kalacaktır. ” denildi

Üniversite Öğretmenleri Birliği, “Yüksek Eğitim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığının bir dizi İsrailli yetkili ve kurumla kültürel normalleşmesini” kınadı.

Farkash Hacohen, "iki ülke arasındaki "ortak deklarasyon" çerçevesine giren iki bakanlık arasında 22 Aralık 2020'de imzalanan mutabakat anlaşmasının ikili işbirliği için umut verici umutlar yarattığını" söyledi.

Bakan, "Yenilenebilir enerjiler, su teknolojisi ve bilimi ile sağlık ve iklim değişikliği ile ilgili konularda işbirliğini güçlendirerek çeşitli alanlarda ortak sorunları gündeme getirmek için birlikte çalışacağız" dedi.