Etkinlikler mevlid havasından çıkarılmalı

Etkinlikler mevlid havasından çıkarılmalı

Diyanet’in İsveç’teki görkemli ‘Kutlu Doğum’ programı büyük beğeni topladı. Prof. Dr. M. Saim Yeprem, artık Kutlu Doğum programlarının mevlid havasından çıkarılarak, Peygamberimiz’i (s.a.s) daha iyi anlama ve O’nun ruhunu yaşamaya dönük olması gerektiğini

Birçok Müslüman ülkede ve Türkiye'de olduğu gibi İsveç'te de Peygamber Efendimiz'in doğum yıldönümü münasebetiyle Kutlu Doğum programı düzenlendi. İsveç'in başkenti Stockholm'de Din Hizmetleri Müşavirliği'nce düzenlenen görkemli Kutlu Doğum programı İsveçli gurbetçilerce ilgiyle takip edilirken, izleyenlerden de tam not aldı. Program için Türkiye'den gelen Prof. Dr. M. Saim Yeprem, "İslam'da Aile" konulu konferansıyla gurbetçilere faydalı ve dikkat çekici bilgiler sundu. Program sonunda yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüller dağıtılırken renkli görüntüler yaşandı. Çok sayıda dinleyicinin iştirak ettiği programda çeşitli dernek ve federasyon temsilcilerinin yanı sıra, Büyükelçiliği temsilen Müsteşar Cemal Kulbay da hazır bulundu. Stockholm'deki Fittja Camii imamı İbrahim Ethem Bodur, Kur'an tilavetiyle dinleyicileri adeta büyüledi. Takdim konuşması yapmak için kürsüye gelen Stockholm Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. A. Bülent Baloğlu, bu programların ilk başta Peygamberimiz'i anma maksadıyla düzenlendiğini, ardından Sevgili Peygamberimiz'i anlama sürecine geçildiğini ve sonunda O'nun hayatına dair her türlü örneğin hayatımıza tatbik edilmesi aşamasına geçildiğini kaydetti. Baloğlu, sözlerini şu şekilde tamamladı: "İçinde bulunduğumuz kiriz ortamı, şahit olduğumuz savaşlar, gözyaşları ve felaketler ve de insanlığın duçar olduğu ilişki kirlilikleri, bozuklukları; Peygamberimiz'i her zamankinden daha fazla anlama ihtiyacını açıkça göstermektedir. Bizler de bundan sonra O'nun hayatından kareleri hayatımızın her yanına yansıtacağız."

"KUTLU DOĞUM PROGRAMLARI ARTIK O'NU ANLAMAYA VE YAŞAMAYA DÖNÜK OLMALI"

"İslam'da Aile" konulu konferansını dinleyicilerine sunması için kürsüye çağrılan Prof. Dr. M. Saim Yeprem ise, artık Kutlu Doğum programlarının mevlid havasından çıkarılarak, Peygamberimiz'i daha iyi anlama ve O'nun ruhunu yaşamaya dönük olması gerektiğini söyledi. Her yıl bir şehirde Kutlu Doğum programlarının düzenlendiğini belirten Yeprem, bu yıl da Balıkesir'de başlangıç yapıldığını söylerken, İsveç gibi yurtdışındaki yerlerdeki programlarda buradaki insanların ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizdi. Bu yıl için Kutlu Doğum programlarında "Peygamberimizin Aile Hayatı"nın esas alındığını ifade eden Prof. Yeprem, Peygamberimiz'in aile hayatından bazı kesitleri dinleyicilerle paylaşırken, Peygamberimiz'in ailesine ve çevresine karşı olan şefkatini anlattı. Mutlu ailelerde eşlerin birbirine karşı şefkatinin, sevgi ve saygısının hâkim olması gerektiğini vurgulayan Yeprem, sağlıklı nesillerin de anne babanın ortak eğitim çabasıyla mümkün olabileceğini aktardı. Bir çocuğun oluşmasında ve bir embriyonun teşekkülünde kadın ve erkekten eşit oranda katkıların gelmesi gerektiği örneğini veren Prof. Yeprem, "Çocuğun iyi yetişmesinde de onların ortak ilgi ve gayreti şart" diye konuştu. Yeprem, şöyle devam etti: "İslam'ın barış, sulh, teslimiyet, ebedi mutluluk getirecek bir din olduğunu, Peygamber'in hayatından örnekler alarak gösterelim. İnsanlar arasındaki birlik, beraberlik ve kardeşlik ve ebedi mutluluğu sağlayacak olan bütün unsurları ortaya koyalım ve Kur'an-ı Kerim'in ifadesiyle, 'İnsanlığa örnek olarak çıkarılmış bir toplum' olduğumuzu ispat edelim." "Müslüman mükemmeli bir ferttir" diye konuşan Yeprem, Allah'a imanın Peygamber'i sevmek ve itaatle olacağını ve bunun da O'nu örnek almak ve O'na benzemekle mümkün olacağını belirtti.

Arnavutluk devlet erkanı, Kutlu Doğum programında buluştu

Arnavutluk'un devlet erkanı, Peygamber Efendimiz (s.a.s) için düzenlenen Kutlu Doğum programında buluştu. Arnavutluk Diyanet İşleri ve SEMA Eğitim Vakfı'nın düzenlediği programa ülkenin her ilinden gelenlerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Bamir Topi, Meclis Başkanı Yozefina Topalli, Tiran'da bulunan büyükelçiler, bakanlar ve çok sayıda milletvekili katıldı. Arnavutluk Diyanet İşleri Başkanı Selim Muça, yaptığı konuşmasında Peygamber Efendimiz'in dünya için bir rahmet olarak gönderildiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Topi de Peygamber Efendimiz'in Kutlu Doğumu ile ilgili düzenlenen sanatsal etkinlikte, Hz. Muhammed'in (s.a.s) insanlığın onuru olduğunu söyledi. İnancın insanları birbirinden ayırmadığını, tam aksine bir araya getirdiğini ve birleştirdiğini söyleyen Topi, "Dini inançlarının kabul edilmesi, onların insanlar tarafından özgürce uygulanması herkesin en doğal hakkıdır. Arnavutluk'ta, tarihsel akışı sırasında, Arnavut Müslümanlar, diğer inançlara inanan insanlarla bir arada yaşayarak, onlara saygı göstererek, Arnavutluk'un bu önemli değerinin oluşmasına katkıda bulundular" diye konuştu.

Şemdinli'deki kutlamalara büyük ilgi

Hakkari'nin Şemdinli İlçe Müftülüğü tarafından organize edilen 'Kutlu Doğum Haftası' düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Merkez kapalı spor salonunda düzenlenen etkinlik, Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.s) hayatı ile ilgili konuşmalar ile ilahi ve şiirlerin de okunduğu kutlama programına Şemdinli İlçe Müftüsü Feyzullah Çalışkan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim görevlileri Doç. Dr. Yakup Civelek, Dr. Adnan Memduhoğlu ile bazı siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Program, okullar arasında düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle son buldu.

'Darussaadet'teki mutluluğu aramalıyız

Özgür Yardımlaşma Dostluk ve Eğitim Vakfı, tüm yurtta farklı etkinliklerle kutlanan Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle yoğun katılımlı bir programa imza attı. İki Cihan Serveri Hz. Muhammed (s.a.s) Efendimiz'in dünyaya gelişi "Hoş Geldin Ey Kutlu Davetçi" konseptiyle Bağcılar Olimpik Spor Salonu'nda düzenlenen programla kutlandı. Programa ilgi büyük oldu. Gecede konuşan Özgür Yardımlaşma Dostluk ve Eğitim Vakfı Başkanı Mehmet Bağca, "İnsanlığa hizmet etmek olan yardımlaşma, dayanışma ve fedakarlık duygularına dayanan geleneksel vakıf kültürümüzü tanıtmak ve yüce milletimize çeşitli hizmetler vermek için çabalıyoruz" dedi. Dr. Vahdettin Akgün ise, Peygamber sevgisinin inceliklerini anlatarak, Peygamber sevgisiyle yanıp tutuşan Şair Nabi'nin başına gelen Medine'deki sır gibi olayı aktardı. Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Salih Kumaş da, Peygamber Efendimiz ve aile hayatıyla ilgili çok çarpıcı bilgiler verdi. Peygamber Efendimiz'in ailesinin hanesine "Darussaadet" denildiğini vurgulayan Kumaş, "Bu evdeki mutluluğun formülünü biz de hanemize aktarmalıyız" dedi. Daha sonra İlahiyatçı Harun Uzgur Peygamber aşkının ve Peygamber'i sevmenin anlamı üzerinde bir konuşma yaptı. Erzurum Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsa Çelik ise, mürşid-i kâmil ve tasavvuf konusunu anlattı.