Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair  :  En Azından Irak'a  Demokrasi  Getirmeye Çalıştık

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair : En Azından Irak'a Demokrasi Getirmeye Çalıştık

Tony Blair, "En azından bir diktatörü devirdiğimizi ve bir demokrasi getirmeye çalıştığımızı söyleyebilirsiniz" iddiasında bulundu.

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair bir röportajda, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı ile onun başbakan olduğu dönemdeki ABD liderliğindeki Irak işgali arasındaki karşılaştırmanın kabul edilemez olduğunu düşündüğünü söyledi.

İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, aralarında AFP, Alman haber ajansı ANSA ve EFA'nın da bulunduğu bir grup Avrupa haber ajansına verdiği röportajda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının ABD- Irak'a yönelik liderliğindeki saldırı eşdeğer kabul edildi dedi

Tony Bla, 20 Mart, 2003'te bu tarihte ABD'nin Irak'ı işgalinin 20. yıl dönümü olurken, dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair, Rus güçleri "bildiğim kadarıyla bir ülkeyi işgal etti Ukraynanın , Demokratik olarak seçilmiş bir başkanı oldu ve hiçbir zaman bölgesel bir savaş başlatmadı veya komşularına karşı saldırganlık yapmadı." dedi

Eski İngiliz lider sözlerine şöyle devam etti: Öte yandan Saddam, kendi halkına zulmetmiş, uluslararası hukuka aykırı olarak iki savaşa girmiş ve kimyasal silahlar kullanarak bir günde 12.000 kişiyi öldürmüştür. dedi

Tony Blair, "En azından bir diktatörü devirdiğimizi ve bir demokrasi getirmeye çalıştığımızı söyleyebilirsiniz" iddiasında bulundu.

Tony Blair'in hükümeti görevdeyken İngiltere, George W. 20 Mart 2003'te Irak'ı işgal eden ABD'nin eski başkanı Bush. Saldırıyı resmi bir savaş ilanı olmadan veya Birleşmiş Milletler'den bir arama emri almadan gerçekleştirdiler.

Bu saldırı, 11 Eylül 2001'de New York ve Amerika Birleşik Devletleri'ne yapılan saldırılardan sonra gerçekleşti.

Saddam'ı devirme misyonları kısa sürede tamamlandı, ancak Irak hızla yıllarca süren ve yüzbinlerce insanı öldüren bir şiddet girdabına girdi.

Blair'e göre, Irak meselesi 10 yıllık hükümetinin zayıf noktasıysa, Kuzey İrlanda'da bir barış anlaşmasına aracılık etme rolünün en büyük mirası olduğunu düşünüyor.

Brexit konusuna da değinen Blair, İngiltere'nin önümüzdeki yıllarda Avrupa Birliği'ne tekrar katılmayacağından emin olduğunu söyledi.

Gruba, "İngiltere'nin AB'ye yeniden katılıp katılmayacağına ve bunun nasıl yapılacağına gelecek nesil karar verecek. Bence gerçek bu" dedi.

Kaynak: TEVHİDHABER

Kaynak:Haber Kaynağı