Erdoğan'da Teklif Yapmıştı! Tesla Yeni Fabrikasının Kurulacağı Ülkeyi Belirledi

Erdoğan'da Teklif Yapmıştı! Tesla Yeni Fabrikasının Kurulacağı Ülkeyi Belirledi

Erdoğan Tesla'nın açacağı yeni fabrikanın Türkiye'de kurulması için Elon Musk ile görüşmüştü

ABD’nin Wall Street Journal gazetesi elektrikli otomobil şirketi Tesla’nın yeni fabrika için Suudi Arabistan’la görüşmelere başladığını yazdı.

Wall Street Journal’ın konuyla ilgili bilgi sahibi olan kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ekonomik gelir kaynaklarını çeşitlendirmeyi amaçlayan Suudi Arabistan ve Tesla arasındaki görüşmelerin olumlu sonuçlanıp sonuçlanmayacağı belirsiz.

Tarafların anlaşmaya varması halinde Suudiler Tesla’nın 2023 yılına kadar yılda 20 milyon araç satma hedefini tutturmasını sağlayabilir.

Wall Street Journal’ın haberi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın New York’ta Elon Musk ile yaptığı görüşmenin ardına rastladı.

Cumhurbaşkanlğı İletişim Başkanlığı’na göre, Erdoğan Musk’tan Türkiye’de Tesla fabrikası açmasını istedi.

Elon Musk da çok sayıda Türk tedarikçinin Tesla ile çalıştığını ve Türkiye’nin bir sonraki fabrika için en önemli aday ülkeler arasında olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan’ın varlık fonu aynı zamanda Tesla’nın elektrikli otomobil endüstrisindeki hakimiyetine meydan okumayı amaçlayan Lucid’de önde gelen yatırımcılardan.

Habere göre Suudi Arabistan kobalt ve bakır projesi için de Trafigura şirketine finansman sağlama teklifini değerlendiriyor. Bu projenin olası bir Tesla fabrikasına malzeme tedarik etmesi muhtemel.

Tesla’nın altı fabrikası var

Tesla şu anda ABD, Çin ve Almanya’da araç üretiyor. Altı büyük fabrikası olan şirketin Meksika’da da üretim tesisi açma planı bulunuyor.

Tesla yeni fabrikasını nerede açacağına ilişkin kararını yıl sonuna kadar açıklayacağını belirtmişti.

Tesla’dan ya da Suudi hükümetinden Wall Street Journal’ın haberine ilişkin bir açıklama ya da yorum gelmedi.

Olası bir anlaşma, Suudi Arabistan’ın doğrudan yabancı yatırım çekme çabaları açısından önemli bir adım olabilir.