Erdoğan-Biden Görüşmesi Sona Erdi

Erdoğan-Biden Görüşmesi Sona Erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın kritik görüşmesi sona erdi. başladı. 20 dakika olarak planlanan görüşme yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen G20 zirvesindeki görüşmesi sona erdi.

5 dakika gecikmeyle 12:15'te başlayan görüşme 1 saat 10 dakika sürdü. Görüşmenin 20 dakika sürmesi öngörülüyordu.

Görüşme öncesinde ABD'li bir gazetecinin "F-16'ları vermeyi planlıyor musunuz?" sorusuna Joe Biden "İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz" yanıtını verdi.

Biden, insan hakları meselelerini gündeme getirip getirmeyeceği ve Türkiye'nin Rusya'yla çok yakın olduğuna inanıp inanmadığına yönelik soruları yanıtlamadı.

Basına kapalı görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken de hazır bulundu.

Beyaz Saray yetkilileri dün Başkan Biden'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a krizlerden kaçınmaları gerektiğini ve acele kararların ABD-Türkiye ittifakına bir yararı olmadığını söyleyeceğini belirtmişti. Görüşmede ayrıca Türkiye ile savunma ilişkileri ve F-16 jetleri arayışı da konular arasında yer aldı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Glasgow'da görüşmesini beklediğini belirterek, "Şu anda bunu teyit edemem ancak şu anki beklenti bu" açıklamasında bulunmuştu.

GÖRÜŞMEDEKİ KRİTİK BAŞLIKLAR

Suriye başlığı görüşmenin ana maddelerinden birisi olurken, S-400, F-35 ve F-16 konuları da masadaki kritik başlıklar olarak yer aldı.

Erdoğan - Biden görüşmesi büyükelçiler krizi sonrası iki liderin yaptığı ilk yüz yüze görüşme oldu.

Libya ve Afganistan'daki gelişmelerin de görüşmede konuşulması bekleniyordu. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yapılmadı.