Ensarullah’tan Riyad’a: Yemen Bir Uçuş Meselesine İndirgenemez

Ensarullah’tan Riyad’a: Yemen Bir Uçuş Meselesine İndirgenemez

Ensarullah, Yemen krizinin bir uçuş meselesine indirgenemeyeceğini belirterek, asıl gündemin egemenlik, ablukanın kaldırılması ve halkın hakları olduğunu vurguladı.

Yemen’deki Ensarullah Hareketi’nin Siyasi Büro Üyesi Muhammed el-Ferah, Suudi Arabistan ile barış sürecine ilişkin yükümlülüklerin yalnızca Sanaa Uluslararası Havalimanı’na yönelik kısıtlamaların kaldırılması veya sivil uçuşların yeniden başlamasıyla sınırlı olmadığını söyledi.

El-Ferah, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın Yemen krizini yalnızca hastaları taşıyan ve cenaze törenlerine katılacak yolcuları götüren bir sivil uçağın gidiş gelişine indirgemeye çalıştığını belirtti.

Riyad’ın, söz konusu uçuş için alternatif bir çözüm bulunabileceği izlenimi oluşturmaya çalıştığını ifade eden El-Ferah, bunun meselenin özünü yansıtmadığını vurguladı.

“Sorun hiçbir zaman yalnızca bir uçak olmadı”

El-Ferah, açıklamasında, “Sorun hiçbir zaman yalnızca bir uçak olmadı ve olmayacak. Talebimiz bundan ibaret olsaydı, bu konu birkaç dakika içinde çözülebilirdi” ifadelerini kullandı.

Sanaa Havalimanı’ndan uçuşların başlamasının, Yemen’e uygulanan ablukanın kaldırılması sürecindeki adımlardan yalnızca biri olduğunu belirten El-Ferah, bunun uzun bir yükümlülükler zincirinin küçük bir parçası olduğunu söyledi.

El-Ferah, asıl meselenin Yemen halkının onuru, ülkenin egemenliği ve ulusal karar alma hakkı olduğunu ifade ederek, bu konuların dış baskı ve dayatmalarla kontrol altında tutulmaya çalışıldığını dile getirdi.

“11 yıllık savaş Yemen’de derin yaralar açtı”

Suudi Arabistan’ın son 11 yılda Yemen’e yönelik savaş ve abluka politikası izlediğini belirten El-Ferah, bu süreçte çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini, ülkenin altyapısının büyük zarar gördüğünü ve Yemen’in kaynaklarının halkın denetimi dışında kaldığını söyledi.

Yemen’in doğal kaynaklarının yağmalandığını öne süren El-Ferah, bu gelirlerin Türkiye ve Kahire’de villa ve gayrimenkul alımında kullanıldığını iddia etti.

Şekli uzlaşmaların Yemen halkının yaşadığı mağduriyeti ortadan kaldıramayacağını belirten El-Ferah, ülkenin parçalanmasına yönelik bir plan bulunduğunu, uluslararası desteğin paralı güçlerin finansmanına katkı sağladığını ve Suudi Arabistan tarafından finanse edilen propaganda kampanyalarının Yemen’de istikrarsızlığı körüklemeyi hedeflediğini savundu.

El-Ferah ayrıca, vatandaşları hedef alan ekonomik savaşın sürdüğünü, maaşların ödenmemesinin ailelerin yaşadığı sıkıntıları daha da artırdığını ifade etti.

Binlerce yaralı, esir ve kayıp kişinin durumunun hâlâ çözüme kavuşmadığını belirten El-Ferah, on binlerce ev, iş yeri ve altyapı tesisinin yıkıldığını söyledi.

Açıklamasının sonunda El-Ferah, meselenin bir uçağın gidip gelmesinden ibaret olmadığını yineleyerek, bunun tarihsel haklar, adalet, egemenlik, bağımsızlık, doğal kaynakların geri alınması ve Yemen’in geleceğini inşa etme hakkıyla ilgili olduğunu belirtti. El-Ferah, bu hedeflerden taviz vermeyeceklerini ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı