Ensarullah: Suudi Koalisyonu uçakların Sana'ya girişini engelliyor

Ensarullah: Suudi Koalisyonu uçakların Sana'ya girişini engelliyor

Yemen Ensarullah hareketinin resmi sözcüsü Muhammed Abdüsselam Pazartesi günü yaptığı açıklamada, işgalci Suudi-BAE koalisyonunun bu ülkedeki ateşkesi ihlal etmeye devam ettiğini açıkladı.

Muhammed Abdüsselam şu ifadelerde bulundu: ‘Ateşkesin uygulanmasından bu yana, işgalci koalisyon hiçbir uçağın San’a'ya girmesine izin vermedi ve yakıt taşıyan gemilerin el-Hudeyde limanına girmesini engelledi.

Suuid-BAE koalisyonu aynı zamanda askeri olarak da ateşkesi ihlal etti. Çünkü koalisyonun casus uçakları Marib'de dokuz saldırı gerçekleştirdi ve yine bu koalisyonun paralı askerleri üç kez operasyon düzenledi.’

Bu bağlamda, Yemen Petrol Şirketi'nin resmi sözcüsü İsam Yahya Mütevekkil, geçtiğimiz Perşembe günü işgalci Suudi-BAE koalisyonunun bu ülkede ateşkesi yine ihlal ettiğini açıklamış ve koalisyonun deniz korsanlığını sürdürmeye devam ettiğini vurgulamıştı.

İsam Yahya Mütevekkil şunları söyledi: ‘Bu işgalci koalisyon, teftişe ve BM iznine rağmen 29 bin 976 ton mazot taşıyan Harvest gemisine el koydu. Böylece, el konulan gemi sayısı üç petrol gemisine ulaştı ve bu gemilerin tamamı Birleşmiş Milletler tarafından denetlenmiş ve ruhsatlandırılmıştı.’

Hatırlatmak gerekir ki, BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan'da Yemen'de ateşkesin başladığını açıkladı. Hans Grundberg’in ifadesine göre, San’a ve Suudi koalisyonu arasında iki ay boyunca tüm askeri operasyonlara son veren ateşkes sağlandı.

Grundberg yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘Yemen'deki çatışmanın tarafları, BM'nin iki aylık (insani) ateşkes önerisine olumlu yanıt verdi ve bu ateşkes, 2 Nisan saat 17.00'de yürürlüğe girecektir. Bu ateşkese göre tüm kara, hava ve deniz askeri operasyonları durdurulacaktır.

Anlaşma şartlarına göre, 18 yakıt taşıyan gemi el-Hudeyde limanına girecek ve San’a Havalimanı'dan haftada iki kez uçuş yapılmasına izni verilecektir.

Anlaşmadaki diğer maddeler arasında, taraflar arasında Yemen'deki insanların geliş gidişini iyileştirmek için Taiz ve diğer illerde sınır geçişlerinin açılması konusunda anlaşmaya varmak üzere bir toplantı yapılması da yer alıyor.

BM’nin Özel Temsilcisi, Yemen'deki çatışmayı sona erdirmek için siyasi süreci yeniden başlatmak için anlaşma kapsamında iki taraf arasında güven inşa etmenin önemini vurguladı. (Ajanslar)