Endonezya'da Suud Büyükelçisi İhraç Edilsin Talebi

Endonezya'da Suud Büyükelçisi İhraç Edilsin Talebi

Endonezya Ulema Hareketi, Suudi Arabistan Büyükelçisinin, ülkenin başkenti Cakarta'dan derhal ihraç edilmesini istedi.

 

Endonezya'daki en büyük İslami kuruluş olan Ulema Hareketi, Suudi Arabistan Büyükelçisi Usama bin Muhammed El Şuaybi'yi Endonezya'nın içişlerine karışmakla suçladı ve hükümetten onu derhal sınır dışı etmesini veya Suudi Rejimin bu büyükelçiyi ülkesine çağırmasına zemin hazırlamasını istedi.
Görünen o ki Endonezya Ulema Hareketinin Suudi Arabistan Büyükelçisinin sınır dışı edilmesi çağrısı, Al-ı Suud'un rejiminin Suudi Arabistan'daki Endonezyalı çalışanlara karşı kötü ve kabul edilemez davranışlarından kaynaklanmıştır.
Suudi Arabistan'da çalışan bazı Endonezyalıların kafaları kesilerek infaz edilmelerine dair raporların yayımlanması, Endonezya halkının Al-ı Suud'a karşı öfkesini ve nefretini arttırmıştır. Halbuki Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo da Al-ı Suud'un cinayetlerine tepki göstererek bu girişimleri kınadı. Ancak Endonezya Ulema Hareketi açısından bu kınamalar yeterli bir tepki değildir. Ulema Hareketi'ne göre Suudi Arabistan büyükelçisi sınır dışı edilmeli ve böylece Endonezyalı uyruklarının ülke dışındaki canı ve onuru korunmalıdır.
İslami meseleler uzmanı Seyyid Ali Vâsıf bu konu ile ilgili şöyle bir değerlendirmede bulundu:" Suudi Arabistan'ın Müslümanları öldürmesi insanlık karşıtı bir cinayettir. Bu konuda hiçbir şüphe yoktur. Hac'da yaşanan olaylar ve Yemenli Müslümanların katliamı, Suudi Arabistan'ın insanlığa karşı işlediği cinayetlerinin sadece bir kısmını oluşturur. "
Endonezya Ulema Hareketi, IŞİD gibi selefi-vahhabi terör örgütlerinin düşünceleri ve görüşlerine yoğun bir şekilde karşı olmasının yanı sıra farklı dinler ve İslami fırkaları ve mezheplerinin yakınlaşmasından ve uzlaşı içerisinde geçinmelerinden yanadır. Böyle bir düşünce tarzı Suudi Arabistan'ın mali destekler ile yaymaya çalıştığı sapkın ve çarpık Vahhabilik düşüncesine tamamen ters düşmektedir.
Endonezya Ulema Hareketi, dini faaliyetlerde bulunmanın yanı sıra birçok hayır işleri ve etkinliğine de katılarak okullar ve hastanelere yardımlarda bulunup fakir kesimlere de destekte bulunmasından dolayı Endonezya toplumunda büyük nüfuza sahiptir. İşte bu yüzden Cakarta hükümeti Endonezya'daki huzurun korunması adına Ulema Hareketinin desteklerine ve himayelerine ihtiyacı vardır.
 Endonezya Ulema Hareketi'nin Suudi Arabistan'ın Büyükelçisinin sınır dışı edilme isteği ise bu Hareket'in Endonezya'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliğinin Vahhabiyeti yayma siyasetleri ve girişimleri ile ilgili duyduğu kaygıyı ve hassasiyetini gösteriyor.
Hollanda Araştırma Merkezi, Güneydoğu Asya Bölgesi Uzmanı Chris Chiplin bu konu ile ilgili şöyle düşünmektedir:" Suudi Arabistan son onyıllarda farklı alanlarda yatırım yaparak Endonezya kültürü ve dinine nüfuz etmeye çalışmıştır. Al-ı Suud’un bu ülkedeki girişimleri, tamamen bir amaç uğrunda gerçekleştirilmektedir. Al-ı Suud'a göre Suudi Arabistan'ın kültürel kaynaklarının Endonezya'ya taşınması için gereken potansiyel mevcuttu. Ancak Endonezya Ulema Hareketi bu sinsi girişimlerden derin endişe duymaktadır. "
Her halükarda Suudi Veliahdı Muhammed bin Selman'ın Suriye, Irak, ve Yemen'deki cinayetlerinin yanı sıra muhaliflerin sistematik bir şekilde öldürülmesi ile devlet terörü estirmesi, Endonezya gibi Müslümanların Al-ı Suud'a karşı öfkelenmesine ve nefretine yol açmıştır. Endonezya Ulema Hareketinin son çağrısı ise Endonezya halkının bu öfke ve nefretinin doruğu olarak nitelendirilebilir.

 

parstoday