Emir Abdullahiyan'dan Suud Açıklaması

Emir Abdullahiyan'dan Suud Açıklaması

Bakan Emir Abdullahiyan: Suudi Arabistan ile Bazı Anlaşmalar Sağlandı

Tenim Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında, İran ile Suudi Arabistan müzakerelerinin doğru yolda ilerlemekte olduğunu ve daha fazla diyaloğa ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

Bazı belli konular üzerinde İran ile Suudi Arabistan arasında anlaşma sağlandığına dikkat çeken Bakan Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suudi Arabistan ile diyaloğun bölgenin lehine olduğunu ve bu görüşmelerin yapıcı olduğunu, İran ile Suudi Arabistan'ın bölgenin iki önemli ülkesi olarak, bölge güvenliğinin pekiştirilmesi konusunda oldukça önemli rol ifa ettiğini kaydetti.

Nükleer Anlaşma Görüşmeleri

İran Dışişleri Bakanı, Viyana görüşmelerine de temasla, Viyana görüşmelerine döneceğini belirterek: "Müzakerelerde zaman kaybetmeyeceğiz" dedi.

Emir Abdullahiyan, basın toplantısında, pragmatik ve sonuç odaklı bir hükümet olan İran'ın 13. hükümeti için İran'ın nükleer müzakerelerdeki çıkarlarını ve haklarını savunmanın ve temini etmenin çok önemli olduğunu söyleyerek: ''ABD de dahil olmak üzere diğer taraflardan, Amerikalıların taahhütlerine tam olarak geri dönmek için güçlü bir niyetleri olduğuna dair sinyaller almamız bizim için önemli" dedi.

Lübnan Krizi

Emir Abdullahiyan, İran'ın Lübnan'daki ekonomik krizin iki ülke arasındaki ilişkiler çerçevesinde Lübnan'ın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğü açısından aşılması için Lübnan hükümetiyle işbirliğine hazır olduğunu da söyledi. Emir Abdullahiyan, Lübnan'da 18 ayda 2.000 megavat kapasiteli iki santral inşa etmeye de hazır olduklarını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı, Lübnan'a yakıt göndermeye devam edilmesi gerektiğini vurgulayarak: "İran, bu ekonomik krizde Lübnan halkının ihtiyaçlarını karşılamak için ilaç, gıda ve temel ihtiyaçlar alanında Lübnan hükümetiyle görüşmeye aktif olarak yardım etmeye hazırdır." dedi.

Emir Abdullahiyan, ayrıca şöyle dedi: "Bölge milletleri ve ülkeleri, Amerika'nın bölge milletlerine karşı yürüttüğü ekonomik savaşın sona ermesine izin vermeyecektir.''

KAYNAK