Ege Denizi'nde Facia

Ege Denizi'nde Facia

Ege Denizi'nde göçmen teknesinin alabora olması sonucu 3 kişi öldü, 12 kişi kayıp

Yunan devlet televizyonu ERT , AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cuma sabahı Ege Denizi'ndeki Mikonos Adası açıklarında teknelerinin alabora olması sonucu 3 göçmenin hayatını kaybettiğini, 12 kişinin de kayıp olduğunu bildirdi .

Sahil güvenlik, Cuma gününün erken saatlerinden itibaren arama kurtarma çalışması yürütüyor. Teknede bulunan biri Suriyeli diğeri Filistinli iki göçmen kurtarıldı.

İlk başta kurtarılarak güvenli bir şekilde adanın limanına götürülen göçmenler, teknede 6 kişinin olduğunu söylese de daha sonra teknede 15 kişinin olduğunu doğruladılar.

Bazı insani yardım grupları, Yunan hükümetini sürekli olarak Yunanistan'a gelen göçmenlere yönelik muamelesi ve çeşitli insan hakları yasalarını ihlal eden yasadışı geri itmeleriyle suçladı.

Nisan ayında Midilli adasında Avusturyalı bir aktivist tarafından kaydedilen ve daha sonra ABD merkezli The New York Times gazetesi tarafından yayınlanan video görüntüleri , Yunan hükümetinin yalanladığı yasadışı geri itmeleri ortaya çıkardı.

Videoda, çocuklar ve 6 aylık bir bebek de dahil olmak üzere 12 göçmenin, bir minibüsle yakınlardaki uzak bir bölgeye götürüldükleri ve orada zorla yüksek hızlı şişme bota binerken görüldükleri görüldü.

Düzensiz göçmenler daha sonra bir Yunan Sahil Güvenlik gemisine nakledildikten sonra Ege Denizi'nin ortasında yüzen bir teknede terk edildi ve Türk Sahil Güvenlik tarafından alınana kadar sürüklenmeye bırakıldı.

Eski Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, hükümetinin düzensiz göç politikasının sert ama adil olduğunu ve videonun soruşturulduğunu savundu.

2015-16'da Yunanistan, savaşın vurduğu ülkelerden güvenlik arayışıyla sınırlarını geçen yaklaşık 1 milyon mülteciyle göç krizinin merkez üssündeydi.

Kaynak:Haber Kaynağı