Demirtaş: Dokunulmazlık Kalkarsa Dağ Yolu Açılır

Demirtaş: Dokunulmazlık Kalkarsa Dağ Yolu Açılır

"Meclis yolunu kapatırsanız, elinizle dağ yolunu açmış olursunuz"

İMC TV'ye konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dokunulmazlık oylamasıyla ilgili hem hükümete hem muhalefete tepki gösterdi. Demirtaş, "Hadi bizi Meclis’ten attınız. Bize oy vermiş 6 milyon insanı ne yapacaksınız?" diye sordu ve "Meclis yolunu kapatırsanız, elinizle dağ yolunu açmış olursunuz. Evet oyuyla demokratik siyasete olan inancı kırıyorsunuz" diye ekledi.
Demirtaş'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
"Sanki HDP büyük suç işlemiş de kendini savunuyor gibi bir tablo oluşturulmak isteniyor, yanlış. Biz suç işlemedik."
"Erdoğan’ın yalanla algı oluşturması normal. Hazin olan ana muhalefetin 'HDP ile yan yana görülmeyelim'i iştahla desteklemesi."
"Adalet Bakanı'nın, 'CHP, HDP ile yan yana' türü açıklaması bizi suçlu gösteriyor. Partimizi kriminalize etmek O'nun haddi değil."
"CHP bizimle yan yana olur, olmaz; kendi bilecekleri iş. Bizimle yan yana durmak kimseyi lekelemez, olsa olsa şeref verir."
"Kürt sorununun çözümünde Öcalan ile görüşülmelidir demişim, fezleke düzenlenmiş. Sonra Öcalan ile görüşmelere başlanmış."
"Referandum olursa hep birlikte hayır kampanyası düzenleyelim"
"Her ne kadar AKP müfettişleri kabinlerin önünde dizilse de, AKP’li milletvekilleri de hayır diyebilir."
"Meclis’in 3. büyük partisi tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya ve ana muhalefet buna evet demişse vebal onlarındır."
"Hodri meydan, referandum olursa hep birlikte bir hayır kampanyası düzenleyelim."
"Erdoğan bütün hukuksuzluklarla referanduma gidiyorsa, biz neden korkalım? Çaldık mı, çırptık mı, ne yaptık?"
"Referandum olursa alanlara çıkacağız. Dokunulmazlık referandumu olmaktan çıkacak. 'Zalimden yana mısınız' referandumu olacak."
"Bize oy vermiş 6 milyon insanı ne yapacaksınız?"
"Amaç bizim vekilliğimizi düşürmek değil, MHP’yi baraj altı bırakacak bir seçimle 367'den fazla vekil kazanmak olabilir."
"Bizi yargılayamayacaklar. Biz, bizi oraya yollayan anlayışı yargılayacağız."
"Benim evimi arayamaz. Suç mahalli değil orası. Zor kullanmak durumunda kendileri bilir. Biz bir kişi değil, milyonlarız."
"Uluslararası camiada HDP eş başkanlarının itibarı Cumhurbaşkanı’ndan fazladır. 59 milletvekili aynıyız, dokunamazlar."
"Kamuoyu vekillere mail, telefon, sosyal medya ile çağrıda bulunmalı. Hatırlanırsa Irak işgâli bu baskıyla engellenmişti."
"Hadi bizi Meclis’ten attınız. Bize oy vermiş 6 milyon insanı ne yapacaksınız?"
"Demokratik siyasete olan inancı kırıyorsunuz"
"Meclis yolunu kapatırsanız, elinizle dağ yolunu açmış olursunuz. Evet oyuyla demokratik siyasete olan inancı kırıyorsunuz."
"Bu insanlar bunca zorluğa rağmen Meclis’te, sözünü söylesinler demek yerine 'Vay sen bunu konuştun, git' demek hadsizlik."
"Erdoğan açıklama yaptı; 'Benden yana mısınız, PKK’dan mı?' diye. Sen niye bizi iki seçeneğe sıkıştırmaya çalışıyorsun?"
"Yeni anayasa Kandil’de yapılmayacak ki"
"Çözüm için hükümete seslenmek doğrudur. Yeni anayasa Kandil’de yapılmayacak ki."
"Şiddetle aramıza mesafe koymalıymışız. Hadi be oradan. Şiddetle arama mesafe koyacaksam en çok seninle koymam gerek."
"Demirtaş süreci bozdu diyorlar. Sanki PKK silah bırakmış da ben engel olmuşum... Bize seçime parti olarak girince siz süreci bozmak istiyorsunuz dediler. Neden? Bu süreç seni başkan yapma süreci midir? Erdoğan düşünce itibariyle ırkçıdır. Böyle bir adamdan demokrasi falan çıkmaz. Bununla oturup neyi konuşacağız?"
Nihai oylama cuma günü
TBMM Genel Kurulu'nda 17 Mayıs 2016 Salı günü yapılan ve dokunulmazlık maddelerinin görüşülmesini öngören oylamada evet oyu 348'de kaldı. Evet oyları, teklifin birinci maddesinde 350'ye, ikinci maddesinde ise 357'ye ulaştı. CHP milletvekillerinin büyük oranda hayır oyu kullanarak yön verdiği oylamada gidişat, söz konusu tekliflerin ancak referandum ile değiştirilebileceği yönünde.
Bu maddeler için cuma günü tekrar oylama yapılacak ve teklifle ilgili kabul, ret ve referandum yönünde nihai sonuç ortaya çıkacak.
Dokunulmazlıkla ilgili anayasa maddelerinin ilk oylamasının sonuçları düzenlemenin halk oylamasına gidebileceğini gösteriyor. Düzenleme bütün milletvekillerini kapsasa da, bazı uzmanlara göre hedefin HDP’li milletvekilleri olduğu algısı var ve konunun halk oylamasına götürülmesi yeni bir toplumsal kırılma yaratabilir.
Kaynak: Al jezira