Davutoğlu Kıbrıs'a gidiyor

Davutoğlu Kıbrıs'a gidiyor

Türk Dışişleri Bakanı, Joe Biden'ın ziyareti öncesi Ada'da süren müzakerelerle ilgili detaylı bilgi almak ve görüşmeler yapmak için KKTC'ye çalışma ziyaretinde bulunacak.

Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, cumartesi günü Kıbrıs’a gidiyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan ve Dışişleri Bakanı ile de görüşecek olan Davutoğlu’nun gündeminde, Şubat ayında başlayan müzakereler ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın 22 Mayıs’ta Ada’ya yapacağı ziyaret var.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Joe Biden’ın ziyaretini duyurduğu açıklamasında Başkan Yardımcısı’nın Güney Kıbrıs Lideri Anastasiadis’in davetlisi olarak adaya gittiğini ve müzakere sürecinin ilerlemesi için Türk ve Rum liderlerle görüşmeler yapacağını duyurmuştu.
Türk Dışişleri kaynakları Davutoğlu’nun, Biden’ın ziyaretinden önce Ada’ya giderek Türk tarafının liderleriyle görüşmek istediği bilgisini verdi.
İki buçuk yıl aranın ardından Şubat ayında Türk ve Rum tarafları arasında başlayan müzakerelerde en kritik konular toprak ve garantörlük başlıkları. Rum tarafı, toprak başlığı kapsamında güven artırıcı önlem olarak Türk tarafından kapalı Maraş bölgesinin Güney Kıbrıs’a verilmesini talep ediyor. Ancak KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, yaptığı birçok açıklamada “Rum tarafı dünyayı bu yönde ayağa kaldırmaya çalışıyor, ancak Maraş’ı vermek gündemimizde yok” dedi.
Al Jazeera’ye konuşan KKTC Dışişleri’nden üst düzey kaynaklar da, 2003 yılındaki Annan Planı’nda Maraş’ın Rumlara verilmesinin öngörüldüğünü, ancak bu kez Türk tarafının elinin daha güçlü olmasını sebebiyle Maraş’ı vermeyeceklerini söyledi.
KKTC’li yetkililer, Davutoğlu’nun ve Biden’ın ziyaretlerinde, Maraş konusunun da gündeme gelmesini bekliyor. 
Ancak Türk tarafının ‘Haziran ayına kadar sonuçlandırmayı planlıyoruz’ dediği müzakerelerde esas konulara 6 Mayıs'ta yapılan müzakere heyetlerinin toplantısında geçildi. KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, görüşmelerin daha sık yapılması görüşünde. Ancak Rumlar ‘aceleye gerek olmadığını’ söylüyor.
Davutoğlu, müzakerelerin daha hızlı ilerlemesi gerektiği ve Kıbrıs’ta kalıcı çözüme biran önce ulaşmak gerektiğini de sık sık dile getiriyor.