Darbeci Sisi Mısır'da Tutuklama Kampanyası Başlattı

Darbeci Sisi Mısır'da Tutuklama Kampanyası Başlattı

Mısır, aktivistleri tutuklayarak ve çağırarak 11 Kasım gösterilerini engelledi

Mısırlı yetkililer, İklim Zirvesi'nin toplanmasına denk gelen 11 Kasım'daki gösteri çağrılarıyla aynı zamana denk gelen, çeşitli illerde çeşitli siyasi akımlardan aktivistleri tutuklama ve kampanyası başlattı.

İnsan hakları avukatı Khaled Ali, Facebook hesabına neredeyse her gün vatandaşların 11 Kasım 2022'de gösteri çağrısı yaptıkları iddiasıyla sorgulanmak üzere Devlet Güvenlik Savcılığı'na çıktığını yazdı.

Avukat "Vatandaşları tutuklama kampanyası erken başladı ve çok sayıda vatandaş Milli Güvenlik tarafından valiliklerine çağrıldı ve onlara o günü, kimin aradığını ve kampanyaya katılıp katılmayacağını sordu. Kahire şehir merkezinin çevresindeki cep telefonlarını arama kampanyası, her geçen gün daha da artıyor." dedi

İnsan hakları örgütü "We Record", Ulusal Güvenlik Ajansı ve İçişleri Bakanlığı'na bağlı güvenlik güçlerinin "cumhuriyetin birçok vilayetinde yaygın bir tutuklama kampanyası" başlattığını da gözlemledi.

Örgütün belgelediğine göre, tutuklama kampanyaları, yurtdışındaki bazı Mısırlı muhaliflerin ailelerine ek olarak eski siyasi mahkumlardan bazılarını hedef aldı.

Mısır'da Ekonomik Kriz

Mısır rejimi, döviz rezervlerinin çökmesi, borçların artması, enflasyonun artması ve yüksek fiyatlar ile kendini gösteren, Mısır'ı vuran şiddetli bir ekonomik kriz nedeniyle artan eleştirilerle karşı karşıya. Ukrayna savaşı, uzmanlar ve muhalifler, bunun esas olarak ülkenin cumhurbaşkanı "Abdel-Fattah Al-Sisi"nin yanlış politikalarından kaynaklandığını iddia ediyor.