Colin Powell, 2003’te Esad’dan ne istemişti?

Colin Powell, 2003’te Esad’dan ne istemişti?

Geçtiğimiz gün ölen ABD eski Dışişleri Bakanı ve Irak işgalinin mimarlarından Colin Powell'in, Irak'ın işgalinden 3 hafta sonra Suriye'de Devlet Başkanı Esad ile yaptığı görüşme tekrar gündem oldu.

Geçtiğimiz gün ölen ABD eski Dışişleri Bakanı ve Irak işgalinin mimarlarından Colin Powell'in, Irak'ın işgalinden 3 hafta sonra Suriye'de Devlet Başkanı Esad ile yaptığı görüşme tekrar gündem oldu.

Esad, bu görüşmede kendisinden talep edilenleri Meyadin TV’de anlatmıştı:

İŞTE 2003’TEKİ GÖRÜŞMENİN DETAYLARI:
"ESAD: ABD’nin Irak’ı işgalinden 3 hafta sonraydı. Powell ziyarete geldi. O dönem istisnasız tüm dünyanın “ABD zaferi” denilen şeyin önünde eğildiği ve itaat ve bağlılığını gösterdiği bir dönemdi. Powell son derece kendinden emin bir şekilde nasıl Bağdat’a birkaç hafta içinde girdiklerini anlatmaya başladı. ABD Kongresinin Suriye’ye karşı yaptırımlar konusunda mevcut olandan çok daha sert bir kanun tasarısı hazırlamakta olduğunu ve nihai karar için kendisinin Suriye’den dönüşünü beklediğini söyledi.

GAZETECİ: Yani uyarı ve tehdit dilini kullanıyordu.

ESAD: Kesinlikle. Dahası da var. Sizin için ben ve bu ziyaretim dışında bir dost ve umut yok dedi. Temel olarak birkaç şey istedi:

1) Filistinli örgütlerin – Hamas, İslami Cihad ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Komutanlık- yöneticilerinin Suriye’den istedikleri herhangi bir ülkeye gönderilmelerini istedi.

GAZETECİ: Herhangi bir ülke/yer belirtmedi mi?

ESAD: Hayır. Ben de normalde bir kişiyi deport ettiğinde ülkesine gönderirsin. Bunların kendi ülkelerine dönmelerine izin var mı? Varsa biz herhangi bir kimsenin bizi uyarmasına gerek kalmaksızın ülkelerine yani Filistin’e dönmelerini isteriz. Şüphesiz kendileri de ister. Ancak bunun dışında bir kişinin başka herhangi bir yere gönderilmesi kesinlikle kabul etmeyeceğimiz bir şeydir dedim.

2) Bir diğer talebi ABD’nin bildireceği tüm Iraklıların (asker-sivil) Suriye’ye girişinin engellenmesi ve ABD’ye, Irak'taki işgalci askeri yönetime teslimiydi.

3) Tabii bir de Hizbullah ve Lübnan Direnişi ile tüm ilişkimizi kesmemizi ve ona yönelik tüm desteklerimize son verilmesini istedi.

4) Yanı sıra bence tüm bunlardan daha tehlikeli ve daha önce dile getirmediğim bir şey istedi: Iraklı hiçbir bilim adamına, akademisyene ve profesöre Suriye’ye giriş izni verilmemesi. Sonrasında Irak’ta yüzlerce bilim insanının öldürülmesiyle bu talebin anlamı daha iyi anlaşılacaktı. Biz bunu reddettik ve Suriye’ye gelme imkanı bulan tüm Iraklı bilim insanlarına ve akademisyenlere üniversitelerimizde yer açtık."

islamianaliz