Çin'in Kiev Büyükelçisi: Elimizde Sihirli Değnek Yok

Çin'in Kiev Büyükelçisi: Elimizde Sihirli Değnek Yok

Çin'in Kiev Büyükelçisi: Ukrayna krizini çözecek sihirli bir değnek yok

Çin'in Avrasya İşleri Özel Temsilcisi Li Hui, Ukrayna krizini çözecek sihirli bir ilacın olmadığını söyleyerek, herkesin karşılıklı güven inşa etmek ve müzakereler için koşullar yaratmak için çalışması gerektiğini vurguladı.

Li Hui'nin açıklaması, 16-17 Mayıs tarihlerinde Kiev'e yaptığı ziyarette Ukrayna tarafıyla yaptığı görüşmede geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Li Hui, ziyareti sırasında Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Zelensky'nin genelkurmay başkanı Andriy Yermak'ın yanı sıra Savunma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı ve Altyapı Bakanlığından diğer yetkililerle bir araya geldi. .

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ziyarette Ukrayna'daki ihtilafın siyasi çözümü ve Çin ile Ukrayna arasındaki ikili ilişkiler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Çinli diplomat, Ukrayna tarafına Pekin'in anlaşmazlığa siyasi çözüm konusundaki tutumundan bahsetti.

Ayrıca, Çin'in uluslararası toplumun anlaşmazlığı çözmesine yardım etme ve saldırganlığı durdurmak ve barışı mümkün olan en kısa sürede yeniden tesis etmek için kendi çabalarını göstermeye istekli olduğunu da kaydetti.

Bu bağlamda, Wall Street Journal , "Ukrayna-Çin toplantısı savaşı sona erdirmek için herhangi bir ilerleme sağlamadı ve Pekin'in çabalarında herhangi bir ilerleme belirtisi ile sonuçlanmadı."

Ayrıca Kiev dışişleri bakanı Dmitry Kuleba, Çin elçisine Ukrayna'nın "Rusya'ya toprak kaybı anlamına gelen" herhangi bir teklifi kabul edemeyeceğine dair güvence verdi.

Geçtiğimiz Pazartesi günü, Çin elçisi Li Hui, Ukrayna'daki savaşa siyasi bir çözüme varmanın yollarını tartışmayı amaçlayan Rusya ve diğer Avrupa ülkelerini de kapsayan bir gezi kapsamında Kiev'i ziyaret etti.

Lee'nin Kiev ziyareti, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky arasında Kiev'in girişimiyle yapılan ve savaşın başlamasından bu yana iki taraf arasındaki ilk temas olarak kabul edilen bir telefon görüşmesinden haftalar sonra geldi.

Zelensky görüşmeyi "uzun ve verimli" olarak nitelendirirken, Xi Çin'in çabalarını barışı yaymaya odaklayacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Moskova ziyareti sırasında Çinli mevkidaşına Çin planını öğrendikten sonra Rusya'nın Ukrayna ile ilgili müzakere sürecine açık olduğu konusunda güvence verdi ve Pekin'in bu konudaki dengeli tutumunu övdü.