Charlie Hebdo, Yahudileri eleştiren çizerini kovmuş

Charlie Hebdo, Yahudileri eleştiren çizerini kovmuş

Fransa'nın başkenti Paris'te dün saldırıya uğrayan mizah dergisi Charlie Hebdo, İslam ve Hristiyanlıkla ilgili hakarete varan karikatürlerini ifade özgürlüğü kapsamında savunuyordu. Ancak dergi, 2009 yılında en ünlü çizerlerinden biri olan Maurice Sinet'i

Fransa'nın başkenti Paris'te dün saldırıya uğrayan mizah dergisi Charlie Hebdo, İslam ve Hristiyanlıkla ilgili hakarete varan karikatürlerini ifade özgürlüğü kapsamında savunuyordu. Ancak dergi, 2009 yılında en ünlü çizerlerinden biri olan Maurice Sinet'i Yahudilik'le ilgili karikatürü yüzünden kovmuştu.

Sine takma adıyla bilinen Fransız asıllı ünlü karikatür çizeri Maurice Sinet (86) 2009 yılında, Fransa eski Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy'nin oğluyla ilgili bir karikatür çizmişti. Sine, Sarkozy'nin oğlu Jean Sarkozy'nin Yahudi olacağına yönelik iddialarla ilgili olarak bir karikatür çizmiş ve "Ufaklık, hayatta uzun bir yol yürüyecek" yazmıştı. 

Sine karikatüründe, Sarkozy'nin oğlunun para için Yahudi olacağını ima ettiği için büyük baskıya uğramıştı. Derginin genel yayın yönetmeni Philippe Val ünlü çizere karikatürünün anti-semitist olduğunu ve Yahudiler'den özür dilemesi gerektiği yönünde uyarıda bulunmuştu. Özür dilemeyi sert bir dille reddeden karikatürist, Charlie Hebdo'dan kovulmuştu. 

Sarkozy'nin oğlunun para için Yahudi olmayı düşündüğü yönünde hiciv yapan ünlü Fransız karikatürist antisemitist olmak ve Yahudilere hakaret etmek gerekçesiyle işinden kovulmuştu. Ancak aynı dergi, İslam Peygamberi Hazreti Muhammed ve Müslümanlar hakkında hakarete varan karikatürlerini ifade özgürlüğü kapsamında olduğu iddiasıyla savunmuştu.

Dergi Hazreti İsa ve Hazreti Meryem'e de hakaret eden karikatürler yayınlamış ve bu yüzden Katolik Kilisesi tarafından 12 defa mahkemeye verilmişti.