Cezayir tasarıları Alt Komisyon'da
TBMM Adalet Komisyonu, 'Ermeni soykırım yalanlarının cezalandırılması' ile Fransa'nın, Cezayir'de soykırım işlediğinin inkarını suç sayan yasa tekliflerini, Alt Komisyon'a sevk etti.
Komisyon'da, Anavatan Partisi Erzurum Milletvekili İbrahim Özdoğan, Afyonkarahisar Bağımsız Milletvekili Mahmut Koçak ve Anavatan Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Reyhan Balandı'nın kanun teklifleri görüşüldü.
Komisyon, üç milletvekilinin değişik tarihlerde verdiği kanun tekliflerinin alt komisyonda ele alınmasını benimsedi.
Alt komisyon, AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Nuri Akbulut, AK Parti Kilis Milletvekili Hasan Kara ile CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan'dan oluştu.
Teklifler neler getiriyor?
Özdoğan'ın teklifinde, 'Türklerin, Ermenilere soykırım uyguladıklarını iddia eden, Ermeni soykırımının varlığını her türlü söz, yazı, resim, karikatür, çizim ile ifade eden, yayan, propagandasını yapanların bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması' öngörülüyor.
Bu suçun, basın ve yayın yoluyla, toplu gösterilerle, kapalı ve açık toplantılarla işlenmesi halinde, cezanın yarı oranında artırılmasını düzenleyen teklif, suçun yurtdışında işlenmesi halinde ise iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilmesini içeriyor.
Teklife göre, soykırım propagandası yapmak amacıyla yurtdışından veya yurtiçinden bir vakıftan, fondan veya herhangi bir kaynaktan maddi destek veya her türlü menfaat sağlayanlar ayrıca üç yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile
cezalandırılacak.
Fransa'nın Cezayir soykırımı
Mahmut Koçak'ın, Cezayir Halkına Yönelik Soykırım Hakkında Kanun Teklifi'nde de 1945'te Cezayir'de Fransa tarafından gerçekleştirilen eylemlerin 'soykırım' olarak kabul edilmesi ve bu eylemlerin hatırlanması amacıyla her yıl 8 mayıs tarihinin 'Cezayir Halkına Yönelik Soykırımı Anma Günü' olarak ilan edilmesi isteniyor.
Teklifte, Cezayir soykırımını inkâr edenlere bir yıldan beş yıla kadar hapis ve 100 bin YTL'ye kadar para cezası öngörülüyor.
Reyhan Balandı'nın teklifinde de Fransa'nın, Cezayir halkına karşı uyguladığı soykırımı inkar edenlere, bu olayların soykırım olmadığını her türlü yazı, resim, karikatür ve çizim ile ifade edenlere, yayanlara ve propagandasını yapanlara bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilmesi talep ediliyor.
Teklifte, bu suçun basın ve yayın yoluyla veya toplu gösterilerde, kapalı ve açık toplantılarda işlenmesi halinde ceza yarı oranında artırılıyor.
Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, tekliflerin Genel Kurul'da ne zaman yasalaşabileceği konusunda bir bilgisinin olmadığını söyledi.
"Fransa ile aynı duruma düşeriz"
Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger ile AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış Fransa'ya misilleme olarak "Cezayir yasası"nın çıkarılmasına karşı çıktı.
Mehmet Dülger, "Cezayir"de soykırım yapılmamıştır diyene ceza öngören yasayı Meclis"ten geçirirsek biz de Fransa"nın düştüğü duruma düşeriz" dedi.
Yaşar Yakış ise Cezayir"de bile soykırıma ilişkin bir yasa olmadığını hatırlattı ve "Cezayir"de soykırım olmuşsa, öncelikle Cezayirlilerin böyle bir kanun çıkarması gerekir" dedi.
Cezayir'de ne yaşandı?
Cezayir, 132 yıl boyunca Fransa'nın sömürgesi oldu. Bu süreçte en önemli olaylardan biri de, 1945'teki Setif katliamıydı.
8 mayıs 1945'te, İkinci Dünya Savaşı"nın bitmesi nedeniyle yapılan kutlamalarda, halk bağımsız Cezayir bayraklarıyla sokağa dökülmüş, Fransız işbirlikçiler öldürülmüş, çıkan olayları bastırmak için Fransız askerleri, donanması ve uçakları göstericilere ateş açmıştı.
Olayda kaç kişinin öldüğü bugün bile bilinmiyor, ama tahminler 10 ile 45 bin arasında değişiyor.
Fransa 1959'da Cezayir'in bağımsızlığını tanıdı ama Setif katliamı başta olmak
üzere, iki ülke arasındakı tarihi hesaplaşma hala sonuçlanmadı.
10 şubatta Fransız Parlamentosu, işgal sırasında Cezayirlilere şiddet uygulandığını kabul etti.
27 şubatta ise Cezayir'deki Fransız büyükelçisi Hubert Colin de Verdriere, Setif'te düzenlenen bir toplantıda, "sizi özellikle ilgilendiren üzücü bir olaydan, 8 mayıs 1945 katliamlarından bahsetmek istiyorum. Bu affedilmesi mümkün olmayan bir trajedidir" demişti.
Cezayir artık, Fransa'nın resmen özür dilemesini, sonra da 1963'te Almanya'yla yaptığı gibi, Cezayir'le bir dostluk antlaşması imzalamasını bekliyor.
CNN
