Çavuşoğlu’ndan Ültimatom

Çavuşoğlu’ndan Ültimatom

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye vize serbestisi vermemesi halinde göçmen geri kabul anlaşmasını iptal edebileceklerini söyledi.

İkinci Dünya Savaşı’ndan beri yaşanan en büyük mülteci akınını durdurmak isteyen AB’nin Türkiye ile imzaladığı mülteci geri kabul anlaşmasının şartlarından biri de Türkiye’ye vize serbestisi tanınması idi. Ancak Türkiye’nin öncelikle gereken 72 kriteri yerine getirmesi gerekiyordu. Türkiye baştan beri bu kriterlerden Terörle Mücadele Yasası’ndaki terör tanımının daraltılması ve netleştirilmesi konusunda ayak diremişti.

Avrupa’dan ‘net tarih’ talebi

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine konuşan Çavuşoğlu, “Eğer vize serbestisi gelmezse, göçmen geri kabul anlaşmasını geri çekmek zorunda kalacağız” diye konuştu.

Türkiye’nin almış olduğu ‘çok ciddi’ önlemler sayesinde Avrupa’ya yönelik göçmen akışının önüne geçildiğini belirten Çavuşoğlu, “Ekim’in ortasında olabilir ama Avrupa’dan vize serbestisi için net bir tarih istiyoruz” dedi.

Oettinger, bu yıl vize serbestisi verilmeyeceğini söylemişti

Türkiye’yle göçmen anlaşmasının mimarlarından Avrupa Komisyonu Üyesi Günther Oettinger, 15 Temmuz’da başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye bu yıl vize serbestisi verilmeyeceğini söylemişti.