Bu Çeçenler o Çeçenler Değil!

Bu Çeçenler o Çeçenler Değil!

Putin’in devşirmesi Kadirov’a bağlı güçlerin Ukrayna’nın işgalinde Ruslar için savaşması sosyal medyada Çeçenler etiketi ile gündem oldu.

1989 yılında SSCB yıkılmaya başladığında önce Estonya’da olaylar çıkmıştı. Estonya halkı komünizmden kurtulmak istiyordu. Çeçen halkının efsane lideri bu sırada komünist orduda tümgeneraldir ve Estonya’yı bombalama emri alır.

Dudayev itaat etmez ve askerlikten istifa edip Çeçenya’ya gelir.

Tüm halklar özgürlük peşinde koşarken Dudayev’in amacı özgür bir Çeçenistan’ın kurulmasına öncü olmaktı.

1990'da toplanan "Çeçen Milli Kongresi" onu başkan seçer.

27 Ekim 1991'de yapılan seçimlerde %85 oranında oy alarak Çeçenistan Cumhurbaşkanlığı'na seçilir.

Sonrasında Dudayev katledildi ama Çeçen cihadı 2009 yılına kadar sürdü.

Çeçenler özellikle 1994 yılındaki Grozni direnişinde Rus tanklarına o kadar büyük zayiatlar verdiler ki 1945 yılında Naziler Ruslara bu denli zayiat verememişti. İşte bu direniş sonrasında yarı özerk bir yönetim kuruldu.

Şeyh Şamil ile başlayan ve 200 yıl süren zorlu bir direnişe rağmen Ruslar Çeçen halkına diş geçirememişti… Ta ki Kadirovların ihaneti başlayana kadar…

2004 yılında Çeçen lider Selimhan Yandarbiev’in şehadetinden sonra Rus Devletine tabi olan Ahmet Kadirov, Çeçenya Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı ilan edildi. Bir nevi Rusların atadığı bir başkandı Kadirov…

Oysa Çeçenistan’ın gerçek liderliği Aslan Mashadov tarafından sürdürülüyordu.

İşte bu tarihten sonra 2 tür Çeçen ortaya çıktı.

Birinci türden Çeçen kendi topraklarını savunan ve Rus işgaline karşı cihad eden bağımsızlık yanlısı grup.

Diğer tür ise mandater sistemi savunan Rusya’nın güdümünde hareket eden ve bağımsızlık yanlısı Çeçenleri katleden Kadirov yanaşmaları…

Geçen zaman zarfında bağımsızlıkçı grupta iç ihtilaflar, Suud zihniyetinin bölgeye sirayeti, Rusya’nın suikastları ve sonrasında yaşanan parçalanmalarla birlikte Rus işbirlikçisi kanat güç kazandı.

Ve bugün Çeçenistan’ı Ahmet Kadirov’un oğlu Ramzan Kadirov yönetmektedir. İşte Putin’in ordusuna koşturup askerlik yapanlar o Çeçenlerdir. Yani kendi halklarına Basayevlere, Doku Umarovlara, Hattaplara karşı savaşan devşirme Çeçenlerdir.

DOĞRUHABER