BM Yetkilisi: Gazze İçin Marshall Planı Gerekir

BM Yetkilisi: Gazze İçin Marshall Planı Gerekir

Gazze'nin yeniden inşası için "20 milyar dolar gerekiyor." BM yetkilisi: Gazze Şeridi'nin savaştan kurtulmak için bir "Marshall Planı"na ihtiyacı olacak

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) yetkilisi 15 Şubat 2024 Perşembe günü yaptığı açıklamada, Gazze'nin yaralarını sarmak için yeni bir "Marshall Planı "na ihtiyaç duyacağını söyledi . Yetkili, işgalin yol açtığı zararın şu ana kadar yaklaşık 20 milyar dolar olduğunu sözlerine ekledi

GAZZE'DEKİ YIKIM 2014 SAVAŞININ 4 KATI!

UNCTAD direktörlerinden Richard Kozul-Wright, Cenevre'de düzenlenen bir BM toplantısında, Gazze'nin 2014'teki yedi haftalık savaşta uğradığı zararın şimdiden yaklaşık dört katına ulaştığını söyledi ve "(çatışmalar) şimdi durursa 20 milyar dolardan bahsediyoruz" dedi.

Marshall Planı Nedir?

Marshall Planı, II. Dünya Savaşı'nın ardından 1947'de önerilen ve 1948-1951 yılları arasında uygulanan ABD kaynaklı bir ekonomik yardım paketidir.

1947 yılının Haziran ayında ABD Dışişleri Bakanı George Marshall, Harvard Üniversitesi’nde bir konuşma yaparak Avrupa ülkelerinin ekonomilerini sözde kalkındırmak için çok geniş kapsamlı bir program önerdi. Katılmak isteyen ülkelere Amerikan ürünlerinin verilmesini öngören programa Türkiye dahil 16 Avrupa ülkesinin üyeleri Avrupa Ekonomik Kalkınma Programı hazırlayarak Amerika’ya sundu.

1948te-bugun-abd-baskani-harry-struman16-ulkeye-5-milyar-dolar-yardim-vermeye-yetkili-olan-marshall-planini-imzalanirken.jpg?

1948'te ABD Başkanı Harry S.Truman,16 ülkeye 5 milyar dolar yardım vermeye yetkili olan Marshall Planını imzalanırken...

İLK YILINDA 6 MİLYAR DOLARLIK BİR EKONOMİK YARDIM YAPTI

3 Nisan 1948’de Dış Yardım Kanunu’nu çıkaran Amerika bu kanunla beraber projenin ilk yılında İngiltere, Fransa, Belçika, İtalya, Portekiz, İrlanda, Yunanistan, Türkiye, Hollanda, Lüksemburg, İsviçre, İzlanda, Avusturya, Norveç, Danimarka ve İsveç’e 6 milyar dolarlık bir ekonomik yardım yaptı. Bu yardım ilerleyen yıllarda 12 milyar dolara kadar çıktı.

TÜRKİYE ABD’DEN TAVUK BİLE SATIN ALDI

Marshall Yardımları çerçevesinde ABD 1949 yılından 1951 yılına dek Türkiye’ye ekonomik yardımlar yaptı. Bu süreç içerisinde Türkiye ve ABD ilişkileri gelişirken, Batı yanlısı politikalar izleyen Türkiye yardımlarla ABD’nin müttefiki haline geldi. ABD’den tavuk bile satın alan Türkiye hibe adı altında borç batağına çeken Marshall Yardımı’yla ekonomik darbe yedi.

TÜRKİYE'YE VERİLEN MARSHALL PLANI YARDIMLARI

Marshall yardımları arasında hafızalarda yer eden başlıca maddeler arasında süt tozu ve peynir vardı.

Marshall planı peynir yardımı.

..marshall-plani-peynir-yardimi.jpg?

Marshall planı süt tozu yardımı

marshall-plani-sut-tozu-yardimi.jpg?

Amerikan emperyalizminin dünyaya açıldığı projelerden biri olan Marshall Yardımları, dönemin ABD Başkanı Harry Truman tarafından 70 yıl önce imzalandı. Antikomünist hedefler içerisinde bulunan ve Türkiye’nin de katıldığı sözde yardım projesi, ABD ile müttefikliğin önünü açtı ve Türkiye’yi emperyalist tuzaklara çekmekten başka bir işe yaramadı.

Milli Gazete -Tevhidhaber