BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Sistani İle Görüştü

BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Sistani İle Görüştü

Irak medyası kaynakları, Birleşmiş Milletler Irak Misyonu (UNAMI) başkanının Ayetullah Sistani ile görüşdü

İSTANBUL (AA) - Irak'ta Şiilerin en büyük dini mercisi Ayetullah Ali es-Sistani, farklı din mensupları arasında birlikte yaşama kültürünün pekiştirilmesi, şiddet ve nefretin son bulması için çabaların birleşmesi gerektiğini vurguladı.

Irak resmi ajansı INA'nın haberine göre Sistani, Necef'te Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos ve BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert ile bir araya geldi.

Görüşmede Sistani, BM'nin son yıllarda dünyanın çeşitli bölgelerinde saldırılara maruz kalan dini mekanların korunması konusundaki eylem planı hakkında bilgi aldı.

Sistani, barışçıl şekilde birlikte yaşama kültürünün pekiştirilmesi, nefret ve şiddetin son bulması, farklı dinler ve ideolojilere mensup insanlar arasında saygı ve hoşgörü değerlerinin yerleştirilmesi için çabaların birleştirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Dünyanın pek çok yerinde bazı toplumsal grupların fikri ve dini zorbalık, temel özgürlüklerin bastırılması, toplumsal adalet yoksunluğu nedeniyle maruz kaldığı acılara dikkati çeken Sistani, bu tür acıların, sivillere karşı şiddet kullanan, kendileri gibi düşünmeyenlere ait dini mekanlara ve tarihi eserlere saldıran bazı radikal hareketlerin ortaya çıkmasında önemli rol oynadığını belirtti.

- Sistani itidal çağrısında bulundu

BM yetkilileri Plasschaert ve Moratinos da Sistani ile görüşmelerinin ardından Necef'te basın toplantısı düzenledi.

Sistani ile görüşmenin kendileri için çok kıymetli olduğunu dile getiren Plasschaert, "Bugün siyasetten bahsetmiyoruz. Sayın Sistani'nin mesajı, Irak'ta ve ülke dışındaki oluşumlar arasında barışçıl yaşamdır. Siyasi liderler de bu vizyonu takip etmeli." ifadelerini kullandı.

Moratinos da Sistani'nin tüm kesimlere itidal çağrısında bulunduğu ifade etti.

KONHABER