Blinken'den Nükleer Anlaşma Açıklaması

Blinken'den Nükleer Anlaşma Açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington yönetimi Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP nükleer anlaşmasının bazı maddelerinin süresini uzatmak istediğini ileri sürdü.

 Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken, KOEP nükleer anlaşmasındaki yükümlülüklerine geri dönmek istediklerini, fakat aynı zamanda anlaşmada bazı maddeleri değiştirmek istediklerini ileri sürdü.

Blinken Perşembe günü İsrail ziyareniden sonra yaptığı bu açıklamada, bir kez daha yeni Başkan Joe Biden’ın Tahran yönetimi KOEP (Bercam) nükleer anlaşmasındaki yükümlülüklerine geri döndüğü takdirde, o da bu anlaşmaya geri dönmek istediğini iddia etti.

Blinken Viyana’da devam eden müzakerelere işaret ederek Biden yönetimi KOEP nükleer anlaşmasını takviye etmek ve süresini daha da uzatmak istediğini, ki bu konu özellikle İran’ın nükleer faaliyetlerini geliştirmeye başlamasını öngören ve “KOEP’nin gün batımı” tabiri ile anılan maddenin süresini de kapsayabileceğini ifade etti.

“KOEP’nin gün batımı” maddesine göre, İran 10 yıl sonra zenginleştirme santrifüjlerinin sayısını ve 15 yıl sonra da az zenginleştirilmiş uranyum stoklarını arttırabilir.