Blinken : İran'ı Engelliyeceğiz

Blinken : İran'ı Engelliyeceğiz

Blinken: Suudi Arabistan Ukrayna'ya büyük destek verdi... ve İran'ın nükleer silah edinmesini engelleyeceğiz

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

ABD Dışişleri Bakanı "Anthony Blinken" Pazar günü yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın Rusya ile olan savaşında Ukrayna'ya büyük destek verdiğini ve İran'ın nükleer silah edinmesini önlemek için ülkesinin önünde tüm seçeneklerin mevcut olduğunu vurguladı.

Bu, ABD Dışişleri Bakanı'nın Mısır, Filistin toprakları ve İsrail işgal devleti de dahil olmak üzere bölgede yürüttüğü bir gezi ışığında Suudi "Al-Arabiya" kanalına yaptığı açıklamalarda geldi.

Blinken, "Riyad'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Ukrayna'daki Rusya savaşına karşı oy kullandığına" dikkat çekti.

İlişkinin ortak çıkarları ve değerleri yansıtması gerektiğini göz önünde bulundurarak ülkesinin Suudi Arabistan ile ilişkilerinin "önemli, tarihi ve onlarca yıldır devam eden ve sürekli gelişen" olduğunu vurguladı.

Blinken, Suudi Arabistan ve Rusya liderliğindeki "OPEC +" nın geçen Kasım ayından itibaren petrol üretimini kısma kararından Washington'ın endişe duyduğunu da sözlerine ekledi.

Bir başka bağlamda ABD Sekreteri, ülkesinin Yemen'deki savaşı bitirmek için Riyad ile birlikte çalıştığını duyurdu.

İran konusunda Blinken, "İran'ın habis faaliyetlerini bozmanın yollarını aramaya devam ediyoruz ve İran'daki baskının tüm sorumlularına yaptırım uyguladık." dedi

ABD Başkanı "Joe Biden"ın İran'ın nükleer silaha sahip olmadığı konusundaki kararlılığını teyit ettiğini belirterek, "İran'ın nükleer silah edinmesini önlemek için tüm seçeneklerin masada olduğunu" vurguladı.

Diplomasinin İran'ın nükleer silahlarıyla başa çıkmanın en etkili yolu olduğuna hala inanıyoruz" dedi.

Irak dosyasıyla ilgili olarak "Blinken", "Irak'ın Arap çevresine dönüş yolunda devam etmesinin önemli olduğunu" değerlendirerek, ülkesinin "İslam Devleti" örgütüne karşı koymada Irak güçlerini desteklemeye devam edeceğini vurguladı.

İki ülke arasındaki ortaklığı desteklemek için Irak hükümeti ile birlikte çalışıyoruz” dedi.

Öte yandan Blinken, ülkesinin Suriye'de Güvenlik Konseyi kararlarına uygun bir siyasi süreç istediğini belirterek, "Beşar Esad rejimi ile herhangi bir normalleşmeyi desteklemiyoruz" dedi.