Birleşmiş Milletler Uyardı: Milyonlarca Afgan Ölümün Eşiğinde

Birleşmiş Milletler Uyardı: Milyonlarca Afgan Ölümün Eşiğinde

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, milyonlarca Afgan'ın "ölümün eşiğinde" olduğu konusunda uyarıyor ve hayatları ve Afgan ekonomisini kurtarmak için harekete geçme gereğini vurguluyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Perşembe günü milyonlarca Afgan'ın ölümün eşiğinde olduğu konusunda uyardı.

Guterres, uluslararası toplumu 5 milyar dolarlık BM insani yardım çağrısını finanse etmeye, dondurulmuş Afgan varlıklarını serbest bırakmaya ve ekonomik ve sosyal çöküşü önlemek için bankacılık sistemini restore etmeye çağırdı.

Dondurucu sıcaklıklar ve donmuş varlıklar Afganistan halkı için ölümcül bir kombinasyon ve fonların hayat kurtarmak ve ekonomiyi kurtarmak için kullanılmasını engelleyen kural ve koşullar bu acil durumda durdurulmalıdır” dedi.

Guterres ayrıca, 8,7 milyon Afgan açlığın eşiğindeyken, Afgan ekonomisine hızla likidite pompalamanın ve "milyonlarca yoksulluğa, açlığa ve yoksunluğa yol açabilecek bir çöküşten kaçınmanın" önemini vurguladı.

Guterres, "ABD'nin çok önemli bir rol oynadığını, çünkü dünyanın finansal sisteminin çoğunun dolar cinsinden çalıştığını" ve "çoğunlukla Amerika Birleşik Devletleri'nde tutulan Afgan dış rezervlerini 7 milyar doları dondurduğunu" belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı