Birleşmiş Milletler: 2022 Filistinliler İçin En Ölümcül Yıl

Birleşmiş Milletler: 2022 Filistinliler İçin En Ölümcül Yıl

Birleşmiş Milletler: 2022 Filistinliler için en ölümcül yıl oldu

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Birleşmiş Milletler Orta Doğu elçisi şunları söyledi: 2022, örgütün kayıpları izlemeye başladığı 2005 yılından bu yana Batı Şeria'daki Filistinliler için en ölümcül yıl oldu.

Associated Press'e göre, BM'nin Orta Doğu elçisi Thor Winsland, "patlayıcı durumu" sakinleştirmek ve İsrail-Filistin müzakerelerinin yenilenmesine doğru ilerlemek için acil eylem çağrısında bulundu.

Tor Winsland BM Güvenlik Konseyi'ne, "yükselen öfke ve gerilimin bir kez daha kontrol altına alınması zor ölümcül bir şiddet döngüsüne dönüştüğünü" ve "başta Filistinliler olmak üzere çok sayıda insanın öldürüldüğünü ve yaralandığını" söyledi.

Ortadoğu barış sürecinin özel koordinatörü bu koşulları değerlendirirken şunları söyledi: "Mevcut istikrarsız durum, onlarca yıllık şiddetin, uzun süren müzakerelerin ve İsrailliler ve Filistinlilerin can kaybına neden olan başarısızlığının bir sonucudur."

Winsland, Filistinli yetkililere ve gruplara, İsrailli yetkililere ve uluslararası topluma son haftalarda verdiği mesajın net olduğunu söyledi: "Acil öncelik durumu sakinleştirmeye çalışmak ve sahadaki olumsuz eğilimleri tersine çevirmek gerekir dedi

Yetkili , arama ve tutuklama operasyonları, İsrail güvenlik güçlerinin saldırıları sırasında 6'sı çocuk 32 Filistinlinin öldüğünü, 311'inin yaralandığını, Filistinlilerin öldürüldüğünü ve 25 İsrailli sivilin yaralandığını söyledi.

Bu yıl Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te İsrail-Filistin çatışmalarında 125'ten fazla Filistinli şehit oldu. İsrail ordusu, öldürülen Filistinlilerin çoğunun militan olduğunu söylüyor. Ancak saldırıları protesto eden gençler ve çatışmaya dahil olmayan diğerleri de öldürüldü.

İsrail 1967 Savaşı'nda Ortadoğu'da Batı Şeria'yı işgal etti ve burada çoğu apartman blokları, alışveriş merkezleri ve sanayi bölgeleriyle küçük kasabaları andıran 130'dan fazla yerleşim yeri inşa etti. Filistinliler Batı Şeria'nın gelecekteki devletlerinin ana parçası olmasını istiyor. Çoğu ülke, yerleşim yerlerini uluslararası hukukun ihlali olarak görüyor .

Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Filistin temsilcisi Riyad Mansur, Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada, "Halkımız, çocuklarımız, gençlerimiz öldürülüyor, olacaklar sizin sorumluluğunuzdadır. Her kapıyı çaldık, özgürlük ve haysiyet, adalet ve tazminat, barış ve ortak güvenliğe giden her yolu aradık. Ancak, Filistin'in İngiltere tarafından bölünmesinden 75 yıl sonra, halkı hala "özgür olma sırasını" bekliyor. dedi

İsrail'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Gilad Eradan bu açıklamalara yanıt olarak şunları söyledi: Abbas'ın geçen ay dünya liderlerine yaptığı konuşmada verdiği mesaj ile Mansur'un Cuma günü yaptığı açıklama aynıdır, İsrail bir "terör" dalgasının ortasındadır. Yalnızca bu yılın başından bu yana, İsraillilere karşı 4.000'den fazla Filistinli saldırı gerçekleşti diyerek katliamları savundu

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komisyonu sözcüsü Ravina Shamdsani, örgütün Cenevre'deki ofisinde düzenlediği haftalık basın toplantısında, İsrail güvenlik güçlerinin bu yıl Batı Şeria'da 118 Filistinliyi öldürdüğünü duyurdu.

Bu BM yetkilisi ayrıca şunları söyledi: Son birkaç hafta içinde Batı Şeria bölgesindeki çatışmalarda ve sivillere yönelik şiddette endişe verici bir artış gördük. dedi

Shamdsani, İsrail güvenlik güçlerinin Filistinlilere karşı ölümcül şiddet kullanmaya devam ettiğini belirterek, bu yıl Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 26'sı çocuk ve beşi kadın 118 Filistinlinin İsrail askerleri tarafından vurularak öldürüldüğünü söyledi.

Bir çocuk da dahil olmak üzere üç Filistinli bu yıl bir yerleşimci tarafından öldürüldü.