Birçok İlde Mısır İçin Gösteriler Düzenlendi

Birçok İlde Mısır İçin Gösteriler Düzenlendi

Rabia Platformu öncülüğünde birçok sivil toplum kuruluşuna mensup darbe karşıtları, darbeyi yapan Sisi ile ses çıkarmayan dünyaya tepki gösterdi.

Mısır'da darbenin 100. günü
 
Türkiye genelinde gerçekleştirilen yürüyüş, eylem ve gösterilerde, Mısır'da 100. gününe giren darbe protesto edildi. Rabia Platformu öncülüğünde birçok sivil toplum kuruluşuna mensup darbe karşıtları, darbeyi yapan Sisi ile ses çıkarmayan dünyaya tepki gösterdi. 
 
- İSTANBUL
 
Rabia Platformu öncülüğünde Fatih Camisi'nde bir araya gelen çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri, "Demokrasiye Yapılan Darbenin 100. Günü" adı altında Saraçhane Parkı'na yürüdü.
 
Ellerinde darbeye tepki gösteren pankart ve dövizler bulunan gruptakiler, cuma namazı sonrası Fatih Camisi'nin avlusunda toplandı.
 
Mısır, Filistin, Suriye bayrakları ve Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğrafları ile katliam resimleri taşıyan gruptakiler sık sık tekbir getirerek, darbe karşıtı slogan attı. Bazılarının üzerinde Rabia işareti olan tişört giydiği gruptakiler, cuma namazının ardından bu işareti yaparak Fevzipaşa Caddesi'ne doğru yürüdü.
 
Öte yandan platform tarafından hazırlanan "Mısır'da 100 Günlük Utanç" başlıklı metne, Ahmet Taşgetiren, Nazlı Ilıcak, Markar Esayan, Mehmet Barlas, Nihal Bengisu Karaca, Yasemin Çongar ve Ergun Babahan'ın da aralarında bulunduğu 100 yazar imza attı.
 
Metinde, 3 Temmuz'da Mısır'da halkın oylarıyla seçilmiş hükümete ve cumhurbaşkanına karşı askeri bir darbe gerçekleştirildiği hatırlatıldı. 
 
- ANKARA
 
Mısır'daki darbenin 100. günü nedeniyle Kocatepe Camii'nde darbede hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı, dua edildi. Platform adına konuşan İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı'ndan (İLKAV) Emrullah Ayan, "Zulme uğrayan Müslüman kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız. Allah'ı razı etmeyi hedefleyen Mısırlı Müslümanlar gibi biz de dün ve bugün meydanlarda olduk, yarın da meydanlarda olacağız. Allah yolunda hakkıyla cihad ve hak ölçüleri esas alan direnişler sonucunda zalimler Müslümanların kanlarında boğulurken, zafer Müslümanların olacak" şeklinde konuştu. 
 
- KONYA 
 
Platformu öncülüğünde, Türkiye İmam Hatipliler Vakfının (TİMAV) organizasyonuyla Konya'da sabah namazında Kunut Duası okundu.
 
Sabah namazında tarihi Kapu Camisi'nde toplanan cemaat, Mısır'daki darbe mağdurları için gözyaşı döktü, dua etti.
 
TİMAV Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz, yaptığı açıklamada, Mısır'da yaşananların unutturulmaması gerektiğini bildirerek, Mısır ve Suriye'de Müslümanların zulüm gördüğünü bildirdi. Namaz sonrası, Konya Büyükşehir Belediyesince vatandaşlara süt ve simit ikramı yapıldı.
 
- ŞANLIURFA
 
Cuma namazı sonrası Balıklıgöl yerleşkesinde bir araya gelen Memur-Sen, Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Deniz Feneri Derneği ve RUHA-Der gibi sivil toplum kuruluşu üyelerinin bulunduğu grup, Ahmet Bahçıvan İş Merkezi'ne kadar yürüdü.
 
Ellerinde Mısır'daki olaylarda çekilmiş fotoğraf ve döviz taşıyan kalabalık, darbe karşıtı slogan attı. AGD Şube Başkanı Fevzi Çelik, "Darbeye sessiz kalanları insanlığın katlinin iştirakçisi olarak kabul ediyoruz. Darbecileri, cunta yönetimini destekleyenleri, insan onurunun kadim düşmanları olarak ilan ediyoruz. Mısır halkının iradesinin, Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş sivil idaresinin yanında olmayı da insan olmanın gereği olarak görüyürüz" diye konuştu. 
 
- ZONGULDAK
 
Ereğli'de Ümmet İçin Dayanışma Platformu üyesi bir grup, Mısır'daki askeri darbenin 100. günü dolayısıyla düzenlediği eylemle katliamları protesto etti.
 
Devrim Bulvarı'nda toplanan platform üyeleri, Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından geçen 100 günlük sürede yaşanan katliamlara taşıdıkları döviz ve sloganlarla tepki gösterdi. 
 
Platformun sözcüsü Ali Kabaş, yaptığı açıklamada, "3 Temmuz'dan bu yana tanklar, zırhlı araçlar ve ağır silahlar kullanılarak gerçekleştirilen katliamlarda, aralarında gençlerin, çocukların ve hamile kadınların da yer aldığı binlerce sivil öldürüldü. Zorba kurşunlarıyla ölenlerin ve yaralananların sayısı tam olarak bilinmiyor ve her geçen gün daha da artıyor" dedi.
 
- KAYSERİ
 
Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamlarda hayatını kaybedenler için Kayseri'de gıyabi cenaze namazı kılındı. 
 
Kayseri Gönüllü Kültür Teşekküllerinin öncülüğündeki vatandaşlar, cuma namazı için tarihi Hunat Camii'nde bir araya geldi. Namazın ardından çok sayıda vatandaş, Mısır'da katliamda öldürülen binlerce kişi için gıyabi cenaze namazı kıldı. Çocukların da saf tuttuğu namazın ardından katliamda hayatını kaybedenlerle, zulmün bir an önce bitmesi için dua edildi.
 
Dua sırasında bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.
 
- MALATYA 
 
Malatya'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, Mısır'daki darbenin 100. günü dolayısıyla, Malatya Gazeteciler Cemiyetinde ortak basın toplantısı düzenledi. 
 
Katılımcılar adına konuşan Malatya Meşale Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Bilgi ve İletişim Komisyonu Başkanı Necip Cengil, kime yapılırsa yapılsın haksızlıklara, darbelere, zulümlere karşı olduklarını ifade ederek, "Darbeye karşı direnen Mısır halkının sabrını, kararlılığını paylaşıyoruz. Darbelere karşı olduğumuzu açıklıyor, kardeşlik havasının sınır tanımadığını, tanımayacağını, insanlığın insanca duruşuna saygımızı ve desteğimizi ifade ediyoruz. Dünya darbeye darbe diyemeyen iki yüzlü sistemlerle tanıştı" diye konuştu.
 
- TUNCELİ
 
Genç Memur-Sen üyeleri, düzenlenen eylemle darbeyi protesto etti. 
 
Grup adına açıklama yapan Memur-Sen Tunceli İl Temsilcisi Mehmet Erbay, Mısır halkına yaşatılanları, bütün insanlığa karşı tehdit olarak gördüklerini belirtti. Erbay, "3 Temmuz darbesine sessiz kalanları, insanlığın katlinin iştirakçileri olarak görüyoruz. Darbecileri, cunta yönetimini destekleyenleri, insan onurunun kadim düşmanları olarak ilan ediyoruz. Mısır halkının iradesinin, Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş sivil iradesinin yanında olmayı, insan olmanın gereği olarak görüyoruz. Vicdanı olan, insan olan herkesi darbeye, darbecilere, hukuksuzluğa, adaletsizliğe, insan hayatına kasteden her türlü eyleme karşı çıkmaya,Mısır halkının direnişine, insanlığın dirilişine katkı sunmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu. 
 
- DİYARBAKIR
 
Ulucami önünde cuma namazının ardından bir araya gelen Mısırla Dayanışma İnsiyatifine üye 57 sivil toplum örgütü temsilcisi ve vatandaşlar tekbir getirerek Sisi, Mısır hükümeti ve darbeye destek veren ülkeler aleyhine sloganlar eşliğinde Dağkapı Meydanı'na kadar yürüdü.
 
Grup adına konuşan Ferzende Lale, "Dünya Müslümanlarına ve azıcık da olsa vicdan sahibi olan dünya insanlarına bir çağrıda bulunuyoruz. Bu katliama karşı çıkmak, dur demek azıcık da olsa vicdan sahibi olan, "Ben de insanım" diyen herkesin görevidir. Mısır meydanlarında toplanıp özgürlük mücadelesini verenleri desteklemek şehitlerimize karşı bir vefa borcudur" ifadesini kullandı. 
 
- MARDİN
 
Rabia Platformu öncülüğünde Midyat'taki Cevatpaşa Camisi'nde cuma namazının ardından bir araya gelen vatandaşlar, Mısırdaki katliamı protesto etti. 
 
Platform sözcüsü Abdulkadir Altay, "Rabia Kuşağı olarak Mısır'da 100 gündür hüküm süren zulmün ikinci yüz gününe ulaşmasına izin vermeyeceğiz. Kim olduğuna bakmaksızın mazlumun yanında, kimden geldiğine bakmaksızın zulmün karşısında duracağız. Adaletin, hürriyetin, meşruiyetin, insan haklarının ve insan onurunun savunucusu olacağız" görüşünü paylaştı. 
 
- ORDU
 
Genç Memur-Sen Ordu İl Temsilcisi Ebru Demir, Mısır'da yaşananları ve Mısır halkına yaşatılanları tüm insanlığa tehdit olarak gördüklerini bildirdi.
 
Demir, yaptığı yazılı açıklamada, darbecileri, cunta yönetimini destekleyenleri, insan onurunun kadim düşmanları olarak ilan ettiklerini belirterek, "Vicdanı olan, insan olan herkesi darbeye, darbecilere, hukuksuzluğa, adaletsizliğe, insan hayatına kasteden her türlü eyleme karşı çıkmaya, Mısır halkının direnişine, insanlığın dirilişine katkı sunmaya davet ediyoruz" ifadesini kullandı.