Biden: İsveç Yakında NATO'ya Katılacak

Biden: İsveç Yakında NATO'ya Katılacak

ABD Başkanı Joe Biden İsveç’in yakın zamanda NATO üyesi olacak

Amerikan başkanı, Türkiye ve Macaristan'ın NATO üyeliği yolunu kapatmaya devam etmesine rağmen İsveç'in "en kısa sürede" ittifaka katılacağını iddia etti.

Al Jazeera tarafından aktarılan Isna'ya göre, ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü ABD Hava Kuvvetleri Akademisi subay öğrencilerinin mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: "NATO ittifakı, son birkaç on yılda hiç olmadığı kadar enerjik ve birleşmiş durumda. "En yeni müttefikimiz Finlandiya'nın ittifaka katılmasıyla gücü şimdi bile arttı ve yakında İsveç en kısa sürede ittifaka katılacak. Size bunun olacağına söz veriyorum."

Birkaç gün önce ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Türkiye'den İsveç'in NATO üyeliğine adaylığını kabul etmesini istedi.

Salı günü İsveç'in kuzeyindeki Lulea kentinde gazetecilere verdiği demeçte Blinken, "Amerikan bakış açısından, şimdi İsveç'in NATO ittifakına katılımını tamamlama zamanı" dedi.

Amerikan hükümetinin kıdemli diplomatı, İsveç'in NATO'ya katılım sürecinin, bu ittifakın liderlerinin Temmuz ayında Litvanya'nın başkentinde yapılacak bir sonraki zirvesinden önce sonuçlandırılmasını umduğunu ifade etti.

Bir ülkenin NATO'ya yeni üye olabilmesi için bu ittifakın tüm üyelerinin bunu onaylaması gerekir. Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki bu bloğun, bir NATO üyesine yapılan saldırının tüm ittifaka yapılmış sayılacağını belirten bir toplu savunma maddesi veya tüzüğün beşinci maddesi vardır.

Komşu ülkeler İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının başlamasının ardından geçen yıl NATO ittifakına katılmak için adaylık planına gitti. Finlandiya bu ittifaka Nisan ayında resmen katıldı ancak Türkiye ve Macaristan'ın itirazları İsveç'in bu ittifaka katılmasına henüz izin vermedi. Türkiye, İsveç'i Ankara'nın "terörist" bir grup olarak gördüğü Kürdistan İşçi Partisi'nden (PKK) militanlara ev sahipliği yapmakla suçladı. İsveç, geçen yıl Stockholm, Helsinki ve Ankara arasında imzalanan üçlü bir mutabakat zaptı uyarınca Türkiye'nin endişelerini giderdiğini açıkladı.

Biden, geçtiğimiz günlerde yeniden Türkiye cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan ile birkaç gün önce yaptığı telefon görüşmesinde İsveç'in NATO üyeliği konusunu yeniden gündeme getirdi.

Biden Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, "Erdoğan'ı tebrik ettim. ABD'den F-16 savaş uçağı alımında hala bir atılım istiyor. Ona Türkiye ile İsveç arasında bir anlaşma istediğimizi söyledim, o yüzden yapalım."

Biden, Perşembe günü yaptığı konuşmada İsveç'in NATO üyeliğinden bahsederken Türkiye'den isim olarak bahsetmedi, ancak ittifakın Ukrayna'ya yönelik saldırıya yanıt olarak ittifakını sürdüreceğini iddia ederek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO içinde "bir açıklık."

ABD başkanı, Rusya'ya karşı Ukrayna'yı destekleme taahhüdünü de yineledi. Biden, "Amerikan halkının Ukrayna'ya desteği sarsılmayacak" iddiasında bulundu.