Başkan Raisi: SCO Liderleriyle Anlaşmalar İmzalayacağız

Başkan Raisi: SCO Liderleriyle Anlaşmalar İmzalayacağız

İran cumhurbaşkanı, Şanghay Zirvesi'ne katılmak üzere Tacikistan'a gitmeden önce, ülkesinin komşu ülkeler ve bölge ile olan dış politikasına büyük önem verdiğini doğruladı.

Tercüme Haber /Tevhidhaber

İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi, ülkesinin bölgedeki komşularıyla bölgesel işbirliğine büyük önem verdiğini doğruladı.

Raisi, Tahran havaalanından yaptığı açıklamalarda, İran'ın Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesine katılımının Asya ülkeleriyle ekonomik ve kültürel ilişkilere odaklanacağını söyledi. Açıklamayı Perşembe günü zirve toplantılarına katılmak üzere Tacikistan'a giderken yaptı.

Cumhurbaşkanı Raisi, bölgedeki komşu ülkelerle işbirliğinin İran dış politikasının en önemli önceliği olduğunu vurgulayarak, İran'ın zirveye katılan liderlerle ayrı ayrı görüşmelerde bulunacağını ve onlarla anlaşmalar imzalayacağını açıkladı.

İran, Çin ile stratejik işbirliğini artıracak

18 Ağustos'ta Raisi, İran'ın Rusya ve Çin ile ilişkilerini güçlendirmenin "dış politikamın bir önceliği" olduğunu doğrulamıştı.

Raisi, Tahran'ın İran ile Rusya arasındaki kapsamlı işbirliği belgesini bir an önce tamamlamaya kararlı olduğunu açıkça belirtti. Ülkesinin iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmeye çalıştığını da sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı, Tahran'ın Rusya ile ticaret hacmini iki katına çıkarmak için yeni yollar açmayı hedeflediğini söyledi. Tahran'ın Çin ile stratejik işbirliği seviyesini yükseltmeye hazır olduğunu vurgulayarak sözlerini tamamladı.