Azılı Siyonist Ben Gvir Bakan Oluyor

Azılı Siyonist Ben Gvir Bakan Oluyor

Netanyahu'nun partisi, yeni bir İsrail hükümeti kurmak için aşırı sağcı bir partiyle ilk koalisyon anlaşmasını imzaladı

TERCÜMEHABER (TEVHİDHABER )

İsrail Başbakanı adayı BenjaminNetanyahu liderliğindeki aşırı sağcı Likud partisi, yaptığı açıklamada, aşırı sağcı Yahudi Gücü partisi ile ilk koalisyon anlaşmasını imzaladığını duyurdu.

Anlaşma, İsrail'de eksiksiz ve nihai yeni bir hükümetin kurulmasını temsil etmiyor, ancak aşırılık yanlısı ItamarBen Gvir'e polis bakanlığı ve güvenlik kabinesinde bir koltuk veriyor.


Yaklaşık dört yıldır süren siyasi çıkmaza son veren Kasım ayının 1'inde yapılan seçimlerde sağın açık bir çoğunlukla kazanması, Likud partisi içinde -milliyetçi partilerle süratle ittifak kurma beklentisini yükseltti.

Bununla birlikte, Likud ile aşırılık yanlısı liderleri bir Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan ve Batı Şeria'nın ilhakı çağrısında bulunan güçlü dindar Siyonist parti arasında, ardışık ABD yönetimlerinin direktifleriyle doğrudan çelişen görüşler arasında bölünmeler ortaya çıktı.

Dini Siyonist milletvekilleri, partinin yarısından fazlası tam İsrail askeri kontrolü altında olan ve Filistinlilerin geleceklerinin bir parçası olmayı talep ettiği Batı Şeria ile ilgili politikaları etkileyebilmesi için parti lideri Bezalel Smotrich'in savunma bakanı olarak görevi devralmasını talep ediyorlar.

Daha önce seçimlerden önce Likud'un savunma, Ekonomi ve dışişleri olan üç büyük portföyü elinde tutacağını açıklayan Netanyahu için ekonomi konusunda bile sorun yaratacak.

Çoğu ülke, İsrail'in reddettiği yerleşim yerlerini yasa dışı olarak kabul ederken, Filistinliler yerleşim yerlerinin genişletilmesinin yaşayabilir bir devlet kurmalarını engellediğini iddia ediyor.

Dini Siyonist partinin işgal ettiği makamlardan bağımsız olarak, bir sonraki hükümet İsrail tarihindeki en sağcı ve Faşist hükümet olacak ve bu da Netanyahu'yu koalisyonu ile Batılı müttefikleri arasındaki diplomatik dengeyi sürdürmesi için baskı altına alacak.