Avustralya Ordusu Sivil Katliamı Yapmaktan Suçlu Bulundu

Avustralya Ordusu Sivil Katliamı Yapmaktan Suçlu Bulundu

Anthony Besanko, Avustralya Federal Mahkemesi hakimi olarak, Avustralyalı veteran asker Robert Smith'i Afganistan'da cinayet işlemekten suçlu buldu ve Afganistan'da görevdeyken bir sivili vurma emrini verdiğini açıkladı.

Guardian'a göre, 2012'de Roberts Smith, 2012'de Afganistan'da kelepçeli bir mahkumu vurma emri verdi. Afganistan'daki siyaset ve medya çevrelerine göre söz konusu vakalar, Afganistan'ın yirmi yıllık işgali sırasında ABD askerleri ve ortakları tarafından işlenen suçların çok ama çok küçük bir parçası olarak değerlendiriliyor. Avustralya'nın en şerefli askeri olarak anılan ve Victoria Madalyası sahibi ise bu cinayetlerin başında yerini aldı.

Afganistan'daki siyasi meseleler uzmanı Mevlevi Muflih ise bu konuda şunları söylüyor: "Afganistan'ın işgalci güçlerinin Afganistan'da işlediği suçlarla ilgili bugüne kadar birçok rapor yayınlandı. Afgan halkının yaşamının işgalciler için önemli olmadığını gösteren bu durum, ülkede son yirmi yıldır sivillerin öldürülmesiyle ilgili bir konu olmuştur. Ağırlıklı olarak eğlence ve zaman geçirmek için sivilleri öldüren Avustralya askerleri de bu cinayetlerin ortağı. "

2018'de "Age" dahil yayınlar , Sydney Morning Herald ve Canberra Times, Roberts Smith'in Güney Afganistan'da sivilleri öldürmek de dahil olmak üzere savaş suçları işlemekle suçlandığı ile ilgili bir dizi makale yayınladı. Ancak Avustralya askeri ve yargı çevreleri bunu görmezden geldi.

Bu arada, Avustralya'nın Afganistan'a Eylül 2001'de başlayan ve 2021 Haziran ortasına kadar süren askeri müdahalesi, Avustralya'nın silahlı bir çatışmaya yaptığı en uzun askeri müdahale oldu. Dolayısıyla askeri çevreler açısından bu ülkenin ordusunun performansı kapsamlı bir incelemeyi gerektirmektedir.

Örnek olarak Brierton Raporu 2020 başlıklı araştırma, Avustralya özel kuvvetlerinin Afganistan'da muhtemelen 39 tutuklu ve sivili öldürdüğünü gösteriyor. Avustralya ordusunun mevcut ve eski 19 askerinin muhtemelen bu konuda yargılandığı sırada bu bilgilerin de ortaya çıktığı belirtilmektedir,buna ilaveten yine başka raporlara göre Afganistan'da 2005-2016 yılları arasında 17 Avustralya askerinin köylüleri öldürdüğü, evleri yaktığı, sivillere ateş açtığı ve altyapıyı tahrip ettiği açıklandı.

Afganistan meseleleri uzmanı Muhsin Ruui Sefat, "Afganistan'da işlenen suçlar bu ülkenin yirmi yıllık işgali sırasında sadece Avustralya askerleriyle sınırlı kalmayıp, Afganistan'da İngiliz, Alman ve Amerikan askerlerinin işlediği suçlara dair de insan haklarını savunma iddiasının yanlışlığını tamamen kanıtlayan birçok rapor yayınlandı." Her halükarda, Avustralya ordusuna bağlı dokuz askerin Afganistan'daki yürek burkan suçlarına ilişkin gizli bir raporun ifşa edilmesinin ardından intihar etmesi, Avustralya askerlerinin işlediği suçların derinliğini gösteriyor ki bu, Avustralya'nın yakın askeri tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir durum. Avustralya özel kuvvetleri tarafından 39 cinayet işlediğine dair delillerin ortaya çıktığı bir sırada bu kişilerin, soruşturmasının stresi yüzünden intihar ettiği de belirtilmektedir. (Ajanslar)