Avrupa Birliği'nde Gıda Fiyatları yüzde 20'den Fazla Arttı

Avrupa Birliği'nde Gıda Fiyatları yüzde 20'den Fazla Arttı

Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz yıl tahıl ve ekmek fiyatlarının yaklaşık %20, peynir, süt ve yumurta fiyatlarının ise %27,8 artması nedeniyle gıda ürünleri fiyatlarında artış olduğunu belirtiyor.

Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz yıl tahıl ve ekmek fiyatlarının yaklaşık %20, peynir, süt ve yumurta fiyatlarının ise %27,8 artmasıyla gıda ürünleri fiyatlarındaki artışa işaret etti.

Komisyonun tüketici gıda fiyatlarına ilişkin belgesine göre, ekmek ve tahıl fiyatları 2022 Aralık ayında 2021 yılının aynı ayına göre %19,8 arttı.

Et fiyatları yüzde 17,0, süt, peynir ve yumurta yüzde 27,8, katı ve sıvı yağlar yüzde 32,4, şeker ise yüzde 15,7 arttı. Meyve fiyatları yüzde 8,1, sebze fiyatları yüzde 15 arttı.

Aralık ayında ekmek ve tahıl gevrekleri %1,2, et %0,7, süt, peynir ve yumurta %1,7, katı ve sıvı yağlar %1,1 ve şeker %1 arttı.

Aylık bazda meyve fiyatları yüzde 0,9 azalırken, sebze fiyatları ise yüzde 1,0 arttı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen yıl 21 Kasım'da "bazı Batılı ülkelerin profesyonel olmayan maceracı politikası küresel gıdada bir dengesizliğe yol açtı" demişti.

Putin, tarım ve genetik konulu bir oturumda Rusların "ihtiyaçlarını karşıladığını" vurguladı ve Rusya'nın "dünyanın önde gelen üreticilerinden biri olduğunu ve dengesizlikler nedeniyle gıda kıtlığı yaşayan ülkelere yardım ettiğimizi ve etmeye devam edeceğimizi vurguladı

Kaynak:Haber Kaynağı