Avrupa Birliği  Rusya'ya Karşı Ukrayna'ya Verdiği Desteği Sürdürüyor

Avrupa Birliği Rusya'ya Karşı Ukrayna'ya Verdiği Desteği Sürdürüyor

Avrupa Birliği, Ukrayna'ya 1 milyar avroluk silah yardımı sözü verdi.

AB ülkeleri, Ukrayna'ya yardım etmek için top mermisi tedarikini hızlandırmayı ve daha fazla cephane satın almayı kabul etti, ancak yine de bu hedefleri nasıl gerçeğe dönüştüreceklerini çözmeleri gerekiyor.

Reuters haber ajansının haberine göre, Avrupa Birliği'nin dış politika sorumlusu Josep Borrell tarafından hazırlanan plana göre, AB ülkeleri daha fazla top mermisi göndermek için bir milyar avro (1,06 milyar dolar) değerinde mali teşvik yardımı yapacak Kiev'e alacak ve yeni mühimmatın ortak finansmanı için bir milyar avro daha sağlanacak.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un da katıldığı Stockholm'de AB savunma bakanları toplantısı sonrasında konuşan Burrell, "Prosedürle ilgili genel bir anlaşma var, ancak hâlâ yanıtlanmamış sorular var. Her şeyin ayrıntılı olarak tartışılması gerekiyor." dedi.

Burrell, bu planın 20 Mart'ta Avrupa Birliği dışişleri ve savunma bakanları toplantısında nihai hale getirileceğini umduğunu söyledi.

AB yetkilileri, bloğun üye ülkeler adına büyük bir sipariş vermesi durumunda daha iyi bir fiyat alacaklarını ve silah şirketlerinin kapasiteyi artırmaya yatırım yapmak için güçlü bir teşviki olacağını belirttiler

Ancak yetkililer, finansmanın nasıl işleyeceği ve silah şirketleriyle yapılan sözleşmelerde liderliği kimin üstleneceği gibi ayrıntıları çözmek için hala yapılması gereken çok iş olduğunu söyledi.

Yetkililer, Ukrayna'nın müttefiklerinin sağlayabileceğinden daha hızlı top mermisi ateşlediğini ve bunun da mühimmat ve üretimi artırmanın yollarını yeniden aramaya teşvik ettiğini söylüyor.

Ukrayna savunma bakanı Alexey Reznikov, Ukrayna'nın ayda 90.000 ila 100.000 gülle top mermisi istediğini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı