Associated Press : Suudi Prensin ABD Yargısında Dokunulmazlığı Var

Associated Press : Suudi Prensin ABD Yargısında Dokunulmazlığı Var

Associated Press, ABD Adalet Bakanlığı'nın hukuki istişari mütalaada Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı öldürme suçlamalarından muaf tutulduğu sonucuna vardığını bildirdi.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER
Suudi veliaht prens ve beraberindeki heyete karşı Washington'daki bir federal mahkemede gazetecinin nişanlısı Khadija Cengiz ve Arap Dünyasında Demokrasi Örgütü (Organization for Democracy in the Arab World Now) tarafından dava açıldı .

Yargıç, ABD hükümetine, prensin avukatının yüksek konumu nedeniyle yasal dokunulmazlık iddiası hakkında yorum yapması için Perşembe günü gece yarısına kadar süre verdi

Talebin bağlayıcı olmadığı ve nihai olarak dokunulmazlık kararının hakim tarafından verileceği belirtildi .

Bir hatırlatma olarak, muhalif Suudi gazeteci Jamal Khashoggi 2017'den beri ABD'de yaşıyor ve The Washington Post için çalışıyor. Ve 2018'de İstanbul'daki Suudi Konsolosluğu'nda suikasta kurban gitti .

Suudi yetkililer önce gazetecinin öldürüldüğünü yalanladı ancak verilerin Türk ve Amerikan istihbaratı tarafından yayınlanmasının ardından gazetecinin konsoloslukta çıkan bir tartışma sırasında öldürüldüğünü söylediler .

CNN ise haberi ele alırken, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi davasında Suudi veliaht prensi Muhammed bin Selman'a dokunulmazlık verilmesi gerektiğine karar verdiğini söyledi. Biden yönetiminin daha önce de Kaşıkçı'nın Suudi veliaht prensinin talimatıyla öldürüldüğünü o dönemde açıkladığına dikkat çekiliyor .

Amerikan Haber Ağı ise Adalet Bakanlığı avukatlarının, Suudi Arabistan'da Muhammed bin Selman'ın kısa süre önce başbakan olarak atanması ve bunun sonucu olarak Dışişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine dava açtığının belirtildiğini bildirdi. yabancı bir hükümetin başkanı olarak dokunulmazlık hakkına sahiptir denildi.

ABD Adalet Bakanlığı'nın sunduğu dosyada, "Suudi Arabistan Krallığı Başbakanı Muhammed bin Selman'ın şu anki hükümetin başı olduğu ve dolayısıyla bu davadan muaf olduğu" belirtilirken, cinayeti "iğrenç" olarak nitelendirildi .

CNN, Suudi veliaht prensin daha önce bu iddiaları reddettiğini ve yargılanmadan dokunulmazlık istediğini hatırlattı .

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın dokunulmazlık konusunda bir karar vermesi gerekmediğini, ancak mahkeme tarafından buna davet edildiğini, resmi bir sözcünün ise Muhammed bin Selman'a dokunulmazlık verilmesi taleplerinin eski kamu ve uluslararası kaynaklara dayandığını söylediğini açıkladı