Askeri Tatbikat Başladı !   Savaşın Ayak Sesleri Duyuldu

Askeri Tatbikat Başladı ! Savaşın Ayak Sesleri Duyuldu

Filipinler ve ABD arasındaki en büyük ortak askeri tatbikatın başlaması

Filipinler ve ABD, iki müttefik bölgedeki Çin etkisinin artmasına karşı koymaya çalışırken, bu Güneydoğu Asya ülkesinde düzenlenen en büyük ortak askeri tatbikatları başlattı.


Pekin'in neredeyse tamamına yakınını kontrol ettiğini iddia ettiği Güney Çin Denizi'nde ilk kez canlı ateş açılmasını içerecek olan tatbikata yaklaşık 18 bin asker katılıyor.

Tatbikatlardan biri, Tayvan'a yaklaşık 300 km uzaklıktaki ülkenin en büyük adası Luzon'un kuzey ucundaki Filipin adasına askeri helikopterlerin iniş yapmasıydı.

Filipince'de "yan yana" anlamına gelen Balikatan olarak bilinen yıllık tatbikatlar, Pekin'in Pazartesi gününe kadar üç gün boyunca yürüttüğü kapsamlı bir tatbikatı takip ediyor.

Bu ortak yıllık manevralar, selefi Rodrigo Duterte altında kötüleşen Washington ile ilişkileri iyileştirmeye çalışan Başkan Ferdinand Marcos Jr. altında ilk kez gerçekleştiriliyor.

Yaklaşık 12 bin 200 Amerikan askeri, 5 bin 400 Filipin askeri ve 100'den fazla Avustralyalı askerin katıldığı tatbikatlar, geçen yılki katılımcı sayısının iki katına çıktı ve tatbikatlar bir hafta boyunca devam edecek.

ABD kuvvetleri, dünyanın en iyi hava savunma sistemleri arasında yer alan Patriot füzelerini kullanacak.

Filipin ordusu sözcüsü Albay Medil Aguilar, tatbikatların çok çeşitli askeri operasyonlar için "taktik, teknik ve mekanizmaların" geliştirilmesine izin vereceğini söyledi.

Nisan ayı başlarında Filipinler, Pekin'i kızdıran Tayvan yakınlarındaki bir deniz üssü de dahil olmak üzere ABD'nin emrine dört ek askeri üs yerleştirdi.

Kaynak: TEVHİD HABER