Askeri Okullara İHL Kotası

Askeri Okullara İHL Kotası

İmam Hatip mezunlarının bu yıl da askeri okullar alınmayacağı ortaya çıktı...

Türkiye son 10 yılda demokratikleşme anlamında ciddi kazanımlar elde etse de, belli kurumlar özgürlük ve eşitlik karşısında sergilediği sert direnişi devam ettiriyor. İmam Hatip Lisesi mezunları önündeki katsayı zulmünün kaldırılmasına rağmen askeri okullara girişlerinin halen yasak olduğu ortaya çıktı. 2012 yılı Kara Harp Okulu, Hava Harp Okulu ve Deniz Harp Okulu ile Deniz Meslek Yüksek Okulu başvurularında İmam Hatip Lisesi mezunlarının geri çevrildiği binlerce adayın imam hatipli olduğu gerekçesi ile başvuru formu dahi alamadığı bildirildi.

"HERHANGİ BİR MESLEĞE YÖNELİK OLMAMAK"

Kara, Hava ve Deniz Harp Okulları başvuru formlarında önceki yıllardaki 'İmam Hatip Lisesi mezunu' ibaresinin üzerinde oynandığı, ifadenin 'Herhangi bir mesleğe yönelik olmayan ve ÖSYS Kılavuzunda yer alan okul türlerinden' şeklinde değiştirildiği belirlendi.
"Harp Okulu'na Girmek İsteyen Kız Ve Erkek Adayların Dikkatine!" başlığı taşıyan başvuru forumunda adayların ön başvuru yapabilmesi için gereken koşullar şöyle sıralandı:
"-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. Yapılacak arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması sonucunda şüpheli ve sakıncalı halleri bulunmamak. Herhangi bir nedenle askeri okullardan çıkmamış/çıkarılmamış, sivil okullardan çıkarılmamış olmak. 2012 Yılı Yükseköğretime Geçiş (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) katılmış ve tespit edilecek taban puanı almış olmak, Herhangi bir mesleğe yönelik olmayan ve ÖSYS Kılavuzunda yer alan okul türlerinden olmak."

İMAM HATİP MESLEKSE ÖĞRETMEN LİSESİ NE?

İmam Hatip Lisesi ifadesinin 'mesleğe yönelik olamayan' şeklinde gizlendiği formlarda harp okullarına kabul edilecek öğrencilerin mezun olduğu okullar arasında ise mesleki eğitime dönük okullar bulunuyor. İmam Hatip Liselerinin yer almadığı listede öğretmen lisesi ve mesleki bölümlere öğrenci gönderen Fen Liseleri bulunuyor. Her üç okula ait başvuru formunda yer alan listedeki okullar şunlar: "a. 11033 Anadolu Lisesi (Yabancı Dille Öğretim Yapan Resmi Liseler), b. 11058 Fen Lisesi, c. 11017 Lise (Resmi ve Gündüz Öğretim Yapan Liseler), ç. 11106 Lise, Özel Lise (Yabancı Dil Ağırlıklı Program Uygulayan Liseler), d. 11066 Özel Fen Lisesi, e. 11025 Özel Lise, f. 11041 Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise, g. 30028 Lise Programı, ğ. 30077 Lise Programı (Yabancı Dil Ağırlıklı), h. 50027 Anadolu Öğretmen Lisesi, ı. 50019 Öğretmen Lisesi, i. 11122 Sosyal bilimler Lisesi (Sadece Kara Harp Okulu için)"

Yeni Akit