Arjantin'den Katar'a İran Cumhurbaşkanı Yardımcısını Tutuklayın  Talebi !

Arjantin'den Katar'a İran Cumhurbaşkanı Yardımcısını Tutuklayın Talebi !

Kırmızı bülten.. Arjantin Katar'dan Doha'yı ziyaret eden İran cumhurbaşkanı yardımcısını tutuklamasını istedi

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Diplomatik kaynaklar, Arjantin Dışişleri Bakanlığı'nın Katar'dan şu anda Doha'yı ziyaret eden İran Ekonomik İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mohsen Rezaei'yi tutuklamasını istediğini; 28 yıl önce Buenos Aires'te bir Yahudi merkezinin bombalanması olayına katılmakla suçlandı.

Resmi "Telam" haber ajansının kaynağa (isimsiz) aktardığına göre, özel savcılar Arjantin Dışişleri Bakanlığı'na tüm diplomatik araçlara başvurulması çağrısında bulunurken, "Rezaei" aleyhine yayınlanan kırmızı bültene atıfta bulundu.

Diplomatik bir kaynak, Arjantin Dışişleri Bakanlığı'nın özel savcının Körfez ülkesinde (Katar) "Rezaei"nin varlığını doğruladıktan sonra talebini onayladığını belirtti.

Kaynak, bakanlığın "onu tutuklamak için Interpol'den işbirliği istediğini" söyledi.

Bu arada Arjantin Dışişleri Bakanı Santiago Cafiero, "Arjantin'in Doha'daki büyükelçisine Katar Dışişleri Bakanlığı ile acilen iletişim kurması ve durum hakkında rapor vermesi için direktifler" yayınladı.

"Mohsen Rezaei"nin Arjantin'deki özel savcılar tarafından 18 Temmuz 1994'te Buenos Aires'te meydana gelen ve "İsrail Karşılıklı Merkezi"ni (AMIA) hedef alan bombalamanın planlanmasında yer aldığı şüphesiyle aranıyor olması dikkat çekicidir.

Geçen Ocak ayında Arjantin hükümeti, Rezaei'nin Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega'nın göreve başlama törenine katılmasına duyduğu öfkeyi dile getirdi ve onun Ağustos 2021'de İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanmasını kınadı.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez hükümeti o sırada Rezaei'nin bu göreve atanmasının "Arjantin yargısına ve Amia'yı hedef alan vahşi terör saldırısının kurbanlarına hakaret" teşkil ettiğini belirtti.

Saldırı gerçekleştiğinde İran Devrim Muhafızları'nda komutan olan Rezaei, Arjantin'in Yahudi merkezine yönelik saldırıyı planlamakla suçladığı üst düzey İranlı yetkililerden biri.

Ve 1992'de Buenos Aires'teki İsrail büyükelçiliği 29 ölü ve 200 yaralıyla sonuçlanan başka bir saldırıyla hedef alındı ​​ve bundan hiç kimse sorumlu tutulmadı.

Arjantin, yaklaşık 300.000 kişiyle Latin Amerika'daki en büyük Yahudi topluluğuna sahiptir.