Araştırma: ABD Gençliği İsrail'e Sırtını Döndü

Araştırma: ABD Gençliği İsrail'e Sırtını Döndü

Yapılan bir araştırmaya göre ABD'li gençler İsrail'e silah satışına karşı çıkıyor

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Yeni kapsamlı araştırma, Amerikan kamuoyunun Washington'un dış politikasına yönelik görüşlerini ortaya çıkardı ve genç Amerikalıların çoğunluğu Washington'un İsrail rejimine silah satışına karşı çıkıyor. Çalışma aynı zamanda Amerikalılar arasında İran nükleer anlaşmasına dönüşe yönelik büyük desteği de ortaya koyuyor.

Eurasia Group Foundation tarafından yürütülen anket, genç Amerikan kuşağının İsrail vahşetinin ve Batı Asya'ya getirdiği güvensizliğin siyasi olarak daha fazla farkına vardığını gösteriyor. Ankete katılan 18-29 yaşındakilerin çoğu İsrail'e devam eden silah yardımını onaylamıyor. Her ne kadar daha büyük yaş gruplarındaki (60 yaş üstü) Amerikalılar, işgalci rejime ABD askeri yardımını daha fazla destekliyorlar.

Amerika Birleşik Devletleri İsrail'e yıllık 4 milyar dolar askeri yardım sağlıyor. Bu, rejimi Amerikan askeri yardımının en büyük alıcısı haline getiriyor. Ancak para, çoğu paralarının Filistin'in yerli halkına yönelik bir soykırımı ve etnik temizliği finanse ettiğinin farkında olmayan Amerikan vergi mükelleflerinin ceplerinden geliyor.

Yaklaşık gençlerin yüzde 80'i, Biden yönetimini İran nükleer anlaşmasına dönüş müzakerelerini destekliyor.Bir süredir, sıradan Amerikalıların hükümetlerinin otoriter, işgalci, apartheid rejimlerine ve diktatörlüklere askeri yardımını tam olarak ne kadar desteklediği konusunda güçlü bölgesel ve uluslararası tartışmalar var. Washington, sağladığı yardımın güvenlik nedenlerini düzenli olarak iddia ediyor, ancak çok azı bu argümanı satın alıyor.

Eurasia Group Foundation'ın kıdemli üyelerinden Mark Hannah, "Bu ankete beş yıl önce başladık çünkü Amerikan halkı adına dış politika yürüten milletvekillerinin ve dış politika liderlerinin kendi görüş ve önceliklerine açılan bir pencereden yararlanacağına inandık" diyor.

Daha geçen ay, ABD havacılık devi Boeing, Washington'dan aldığı ücretsiz askeri yardımın bir parçası olarak İsrail rejimine önümüzdeki yıllarda dört Boeing yakıt ikmali askeri uçak sağlayacağını açıkladı.

Boeing ve ABD savunma bakanlığı arasındaki sözleşme, dört KC-46A uçağı için 927 milyon dolarlık bir anlaşmadır. Özünde bu, ABD vergi mükellefinin 927 milyon dolarlık faturayı ödeyerek bedelini ödeyeceği anlamına geliyor. Boeing kayda değer bir kar elde edecek ve rejim bölgesel istikrarsızlık yaratmak için daha fazla fırsat bulacaktır.

İsrail savaş bakanı Benny Gantz, "Bu, İsrail ve ABD'nin savunma kurumları ile hükümetleri arasındaki güçlü ittifakın ve stratejik bağların bir başka kanıtıdır" dedi.

Norma göre, savaş bakanı ve diğer rejimin yetkilileri, Washington'daki muadilleriyle birlikte, İran'ı devasa askeri yardım bütçesinin bahanesi olarak gösteriyor.

ABD'nin İsrail'e yaptığı askeri yardım, Kongre'de çoğunlukla iki taraflı desteğe sahip ve her yıl milletvekillerinin çoğunluğu tarafından onaylanmaya devam ediyor.

Maryland Üniversitesi, ankete katılanların yüzde birinden daha azının İsrail'i Washington'un en büyük iki müttefikinden biri olarak gördüğünü tespit etti.Yıllar içinde Avrasya Grubu Vakfı'nın bulgularını yansıtan başka anketler de yapıldı. Bu yılın başlarında, bir Pew Research anketi, 30 yaşın altındaki genç Amerikalılar arasında İsrail'e yönelik eleştirel görüşler de gösterdi. Bu yaş grubunun %61'i Filistin halkı hakkında olumlu görüşlere sahipti.

Yine bu yıl, Maryland Üniversitesi, ankete katılanların yüzde birinden daha azının İsrail'i Washington'un en büyük iki müttefikinden biri olarak gördüğünü tespit etti.

EGF'de araştırma görevlisi olan Zuri Linetsky, Middle East Eye'a şunları söyledi: "Neden [silah] satmayı bırakacağınızı sıralamakla ilgili soruyu sorduk ve özellikle İsrail'e silah satmaya karşı olan katılımcılar, Filistin'i kalıcı işgali yoluyla insan haklarını ihlal ettiğini söyledi.

Son anket aynı zamanda ABD'nin Suudi Arabistan'a devam eden silah satışlarına karşı Amerikan muhalefetini gösteriyor ve yanıt verenlerin yaklaşık %70'i ABD silahlarının Riyad'a büyük satışını onaylamıyor.

Suudi Arabistan, Yemen altyapısını yerle bir etmek için Batı kaynaklı silahları, özellikle de Amerikalıları kullandı.

Bu, hak grupları arasında, Suudi Arabistan'ın Yemen'i bombalaması veya İsrail'in diğer ülkelere saldırması gibi ülkelere daha fazla silah satışının Biden yönetimi tarafından onaylanmaya devam ettiğine dair artan endişeye rağmen. Ağustos ayında Başkan Biden, füze teknolojisi için Suudi Arabistan ve BAE'ye 5 milyar dolarlık devasa bir silah satışını onayladı.