Ankara'da Kitapevi İŞİD Eğtim Merkezi Çıktı

Ankara'da Kitapevi İŞİD Eğtim Merkezi Çıktı

Ankara'da kitapevi olarak tanıtılan bina IŞİD'in çocuklara eğitim verdiği, ölen militanları eşleri için yardım topladığı ortaya çıktı.

Ankara'nın Başpınar Mahallesi'nde "kitabevi" olarak adlandırılan fakat ölen IŞİD üyelerinin çocuklarına eğitim verildiği gerekçesiyle polisin 12 Ekim'de baskın yaptığı adreste çok sayıda kişi gözaltına alındı. Sonrasında farklı adreslere de yapılan baskınlarla gözaltına alınanların sayısı 17'ye ulaştı.

Halk TV yayınına katılan gazeteci Hale Gönültaş, yaptığı araştırmayı ve Kısa Dalga sitesinde yayınlanan konuyla ilgili haberlerini anlattı.

IŞİD Suriye'de güç kaybettikten sonra sınırdan Türkiye'ye geçen çok sayıda IŞİD militanının farklı bölgelere dağıldığını söyleyen Gönültaş, "IŞİD'e gidenlerden büyük bölümü çatışmalarda öldü. Pek çok kişi ailesiyle gitmişti. Ortada IŞİD'e götürülen çocuklar sorunu var. Bu çocuklar sınırdan kaçak yollarla Türkiye'ye getirildiler" dedi.

Kitabevi olarak görünen yere, kendini "yakını IŞİD safında kaybetmiş" biri olarak tanıtarak girebildiğini aktaran Gönültaş, içeride çocuklara IŞİD'in ideolojisi doğrultusunda eğitim verildiğini, ölen IŞİD militanlarının eşleri için yardım toplandığını dile getirdi.

Çok sayıda örgütün bu şekilde faaliyetler yürüttüğünü ifade eden Hale Gönültaş şunları söyledi:

Dışarıdan eğitim verildiğini anlamanız mümkün değil

Ankara'da sadece IŞİD'den dönenler yok, pek çok Selefi cihatçı grup mevcut. Ankara'nın pek pek çok yerinde eğitim kurumları var. Bunların eğitim kurumları olduğunu dışarıdan anlamanız mümkün değil. Ben mülteci mahallelerinde çalışıyorum. Sadece mülteciler değil Türkiye vatandaşları da yaşıyor. Sabah erken saatlerde gittiğinizde erkekler ayrı, kızlar ayrı minibüslere bindiriliyorlar. Kız çocuklarının hepsinin başı kapalı, erkekler takkeli ve şalvarlılar. Bu çocukların nerelere götürüldüklerini az çok biliyorum fakat adres tespit etmek kolay olmuyor.

Pek çok adreste faaliyet gösteriyorlar

Sincan'da bir adrese ulaşmaya çalışmıştım. Orada da IŞİD'den dönen, 'IŞİD'in gelinleri' olarak bilinen kadınların kız çocuklarına İslam eğitimi, devlet karşıtlığı eğitimi verdiklerini öğrenmiştim fakat bu adrese maalesef ulaşamadım. Tam bu araştırmayı yaparken, Başpınar Mahallesi'nde bir mekanın adresini öğrendim. Bu Selefi cihatçı gruplar pek çok adreste faaliyet gösteriyorlar. Buraya gittim, fotoğraflarını çekmeye çalıştım. Gazeteci olarak girdiğimde tabii ki bilgi almak zordu. Yakınını kaybetmiş bir kişi olarak girdim, Hacıbayram'da tanıştığım bazı kişilerin beni oraya yönlendirdiğini söyledim.

Hem eğitim yeri hem de kocaları IŞİD safında ölenler için yardım toplanıyor

Aşağıda çocuklar vardı, asıl amacım onların fotoğrafını çekmekti, çocukları görünür kılmaktı. Fakat maalesef o imkanım olmadı. Sonuç olarak çocuklar dini eğitim alıyorlar ve devlet karşıtlığı eğitimi alıyorlar. Ankara'da bu vesileyle öğrendik, Hüseyingazi, Pursaklar, Şentepe... Kimi zaman evlerde kimi zaman çeşitli mekanlarda, bu mekanlar yatakhane haline getiriliyor. Benim gittiğim binanın giriş katı kalın perdelerle kaplıydı. Orası hem kitapevi hem dini eğitim yeri hem de kocaları IŞİD'de ölmüş kadınlara 'infak' adı altında yardımlar toplanıyor, o yardımların da toplandığı yerlerden biriydi.

Gözaltına alınanlardan bazıları çatışmalara katılmış

Binada oturanlardan bir şeyler öğrenebilirim diye içeri girdiğimde gördüm ki, binada oturanlar o şahıslar. Çocukların bir kısmı o binada üst katlarda oturuyorlarmış. Emniyet Terörle Mücadele Şubesi'nin çalışma yaptığını az çok biliyorum çünkü bu haberlerim nedeniyle zaman zaman ifadeye çağrılıyorum. Bu haber yayınlandıktan sonra Terörle Mücadele ekipleri sabaha karşı operasyon yaptılar. Biz Selefi cihatçı gruplar olarak verdik fakat Emniyet yetkililerinin verdiği bilgiye göre 17 kişi gözaltına alındı ve bunlardan bazıları IŞİD saflarında silahlı çatışmaya girmiş. Polisin verdiği bilgiye göre, burada erkek çocuklarına IŞİD ideolojisini içeren eğitim veriliyor.

Suriye'den getirilen çocuklar her zaman ailelerine kavuşamıyor

Bu çocuklar biraz sahipsiz olduğu da söylenebilir. Anne-baba hep birlikte gitmişler Suriye'ye fakat baba ölmüş, anne bir şekilde ailesi tarafından kaçakçılar aracılığıyla çıkarılmış, çocuk kayıp oradaki yetimhanelerde vs. Oradaki yetimhanelerden de getirmek için birtakım sivil toplum kuruluşları faaliyet gösteriyor. Ama getirilen çocuklar her zaman ailelerine kavuşamıyor. Sonuç olarak bu çocukların anne ve babaları yok, barınacak yerleri de yok. Çocuklar IŞİD ideolojisinin elinde eğitime tabi tutuluyor.(Ajanslar)