Amir Abdullahian: Büyükelçilik Saldırısı ile İlgili Açıklama Yaptı

Amir Abdullahian: Büyükelçilik Saldırısı ile İlgili Açıklama Yaptı

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahian, Tahran'daki Azerbaycan büyükelçiliğine yönelik silahlı operasyonun kişisel amaçlarla gerçekleştirildiğini doğruladı ve saldırının iki ülke ilişkilerine zarar vermemesi gerektiğine inanıyor.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahiyan, Tahran'daki Azerbaycan büyükelçiliğine yönelik silahlı operasyonun kişisel amaçlarla gerçekleştirildiğini doğruladı.

Büyükelçilik saldırısının Tahran ile Bakü arasındaki iyi ilişkilere zarar vermemesi gerektiğini basın toplantısında söyledi.

Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'nin olayın meydana gelmesinden bu yana olayın hukuk ve adli yollardan takip edilmesi ve sorumlulardan hesap sorulması yönünde talimat verdiğine dikkat çekti.

Abdullahian , Tahran'daki büyükelçiliğine düzenlenen saldırı durumunda Azerbaycan ile güvenlik işbirliği çağrısında bulunmuştu.

Öte yandan Azerbaycan Dışişleri Bakanı, saldırının koşullarını ortaya çıkarmak için her iki ülkedeki güvenlik makamları arasında işbirliği ve koordinasyon önerisini memnuniyetle karşıladı.

Ancak İranlı yetkililerin Tahran'daki Azerbaycan büyükelçiliğine düzenlenen saldırının "kişisel saiklerle" düzenlendiği iddiasına rağmen, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev olayı "terör operasyonu" olarak değerlendirdi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Tahran'daki büyükelçilik personelini hızla tahliye edeceğini doğruladı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da Cuma günü, Tahran'daki Azerbaycan büyükelçiliği dışındaki bir karakola silahlı bir kişinin ateş açması sonucu bir kişinin öldüğünü ve iki kişinin de yaralandığını duyurdu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "27 Ocak 2023 tarihinde Bakü saatiyle 08:30'da Azerbaycan Cumhuriyeti'nin İran Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı gerçekleştirilmiştir."

İran Dışişleri Bakanlığı da Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Tahran Büyükelçiliği girişine düzenlenen silahlı saldırıyı kınarken, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani, "Polis saldırganı hemen tutukladı ve hakkında soruşturma başlattı" dedi.

Ülkedeki siyasi ve güvenlik makamlarının özel yönlendirmesiyle, saldırganın saiklerini ortaya çıkarmak için dosya öncelikli olarak takip ediliyor" dedi.

Buna karşılık Tahran Emniyet Müdürü Tuğgeneral Hüseyin Rahimi, Azerbaycan büyükelçiliğine düzenlenen saldırının failinin tutuklandığını duyurdu.

Azerbaycan büyükelçiliğine saldıran kişinin iki çocuğuyla büyükelçiliğe girdiğini ve burada amacının kişisel ve ailevi meseleler olduğunu kabul ettiğini ekledi.

İran ve Azerbaycan'ın coğrafi sınırları paylaşması ve İran'da Azerbaycan toplumuna ait çok sayıda vatandaşın yaşaması dikkat çekicidir.

Ve bu ayın başında İran Şura Konseyi başkanı Muhammed Baqer Qalibaf, Azerbaycan ve Türkiye parlamentolarının başkanlarıyla ikili ve üçlü görüşmeler yaptığını söyledi.

"Son zamanlarda Azerbaycan Cumhuriyeti ile bir yanlış anlaşılma oldu ve çözüldü ve bu görüşmelerin devamı için Bakü'ye gitmem kararlaştırıldı."

Bazı kaynaklar, yanlış anlaşılmanın "Zangzor Koridoru" ve Azerbaycan'ın projeyi canlandırma niyetiyle ilgili olduğunu belirtiyor.

"Zangzor Koridoru", İran sınırına kadar uzanan ve Ermenistan ile İran arasındaki bağlantıyı oluşturan 43 km genişliğindeki bir Ermeni toprak parçasıdır. Öte yandan, Azerbaycan ile Türkiye sınırında bulunan özerk Nahçıvan eyaleti arasındaki iletişimi kesiyor.

Azerbaycan'ın aradığı, Nahçıvan bölgesindeki toprakları ile Azerbaycan'ı ve ardından Türkiye'yi birbirine bağlamak için "Zangzor" bölgesinden karayolu ve demiryollarını içeren ve güzergahına göre İran- ile komşu olacak bir lojistik koridordur.

Kaynak:Haber Kaynağı