Amerikan Federal Yargıcı Prens Selman  Hakkında Yapılan Şikayeti Reddetti

Amerikan Federal Yargıcı Prens Selman Hakkında Yapılan Şikayeti Reddetti

Amerikan federal yargıcı, Kaşıkçı'nın nişanlısının bin Selman'a yaptığı şikayeti reddetti.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Washington'da bir federal yargıç, öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısının Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'a açtığı davayı Başkan Biden'ın dokunulmazlığını gerekçe göstererek reddetti.

Reuters'e atıfta bulunan Isna'ya göre. Yargıç John Bates, davayı reddetme konusunda isteksiz olduğunu ancak kararı Biden yönetiminin verdiğini söyledi. Mahkemenin hoşnutsuzluğuna, Bin Salman'ın konumu nedeniyle ve Kaşıkçı cinayetine karıştığı yönündeki güvenilir suçlamalara rağmen, bunu yapmaktan başka seçeneği yoktu.

25 sayfalık kararında şunları yazdı: Dokunulmazlığı olduğu eyaletlere bildirildi.

Prens Muhammed'in devlet başkanı olarak atanmasının şartlarına atıfta bulunan Bates, Eylül ayında Suudi Arabistan Kralı Selman'ın kraliyet kararnamesiyle Muhammed bin Selman'ı başbakan olarak atadığına işaret etti.

Kaşıkçı, Ekim 2018'de Suudi ajanları tarafından İstanbul'daki Suudi konsolosluğunda öldürüldü ve parçalandı.

Bin Selman, Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini verdiğini yalanladı, ancak daha sonra bunun "benim gözetimim altında" işlendiğini kabul etti. ABD Adalet Bakanlığı avukatları, Kasım ayındaki bir mahkeme dosyasında, Biden yönetiminin bin Salman'ın "yabancı bir hükümetin mevcut başkanı olarak ABD mahkemelerinde kovuşturmaya karşı dokunulmazlık hakkına sahip olduğuna" karar verdiğini söyledi.

Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz o dönemde bu karar hakkında şunları söylemişti: Cemal bugün yine öldü.