"Amerikalılar Yenilgiyi Kabul Etti"

"Amerikalılar Yenilgiyi Kabul Etti"

"Taliban, izlediği yolun çıkmaza girdiği sonucuna varırsa, hükümet müzakereleri sürdürmeye hazırdır"

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin Siyasi ve Güvenlik İşleri Danışmanı Muhammed Muhakkik, Pazar akşamı verdiği bir röportajda, Amerikalıların Afganistan'daki yenilgilerini kabul ettiklerini söyledi.

Muhammed Muhakkik, el-Meyadin kanalına verdiği röportajda şu ifadelerde bulundu: ‘Amerikalıların Afganistan'dan çekilmesi onların çıkarı doğrultusundaydı ve Demokratların ve Biden yönetiminin çıkarlarını yansıtmaktaydı ama ABD askeri komutanları bu aceleci geri çekilmede başarılı olamadılar.

Taliban herhangi bir çatışmayla karşılaşmadan bölgeye girdi ve bunun nedeni Afgan güçlerinin bir yerde toplanmak istemeyip, savunma hatlarına odaklanmaya çalışmasıydı.

Muhammed Muhakkik, mevcut durumda Afganistan'da bir iç savaşın varlığına değinerek şunları söyledi: ‘Şu anda halk güçleri hükümet, ordu ve polisin yanında savaşıyor ve bu da savaşın yayılmasına neden oldu.

Katar'ın Doha kentinde yapılan 10 aylık müzakereler sonuç vermedi ve Taliban Afganistan'da barış değil, Afganistan'ı işgal etmek ve bu ülkenin kontrolünü savaş yoluyla ele geçirmek istiyor.’

Afganistan Cumhurbaşkanı'nın Siyasi ve Güvenlik İşleri Danışmanı şunları vurguladı: ‘Taliban, askeri yolun onları istedikleri sonuçlara ulaştırmayacağını anlamadığı sürece daha gidecek çok yolumuz var.

Taliban, barışın ancak savaşsız bir şekilde sağlanabileceği sonucuna varmadıkça, müzakereler asla başarılı olmayacaktır.

Taliban, tamamen Taliban hükümeti kurmaya ve bu ülkeyi 20 yıl önceki haline döndürmeye çalıştı.

Ülkedeki mevcut sistem İslami sistemdir, ancak İslam anlayışları Taliban'ın İslam anlayışından farklıdır.

Taliban seçimlere veya cumhuriyete inanmasa da Afganistan Cumhuriyeti'nden asla vazgeçmeyeceğiz.

Kadın hakları, insan ve çocuk hakları ve azınlık hakları anayasada yer almaktadır ve bunlardan asla vazgeçmeyeceğiz.

Taliban, izlediği yolun çıkmaza girdiği sonucuna varırsa, hükümet müzakereleri sürdürmeye hazırdır

Taliban, 20 yıl öncekiyle aynı ve savaşın tırmanacağına ve Afgan hükümetinin daha fazla tehditle karşı karşıya kalacağına inanıyorum.

Taliban, ABD ile imzaladığı anlaşmayı ihlal ettiğinde, Amerikan savaş uçakları bize eşlik edecektir.’

Muhammed Muhakkik, ABD'nin Taliban ile imzaladığı siyasi bir anlaşmaya değindi ve şunları söyledi: ‘Bu anlaşma Afganistan'a zarar verdi çünkü Taliban'ın seviyesini yükseltti.

Afgan hükümetinin İran, Özbekistan, Tacikistan ve diğer ülkeler gibi komşu ülkelerle iyi ilişkileri var, ancak Pakistan ile terörist gruplarla ilgili bazı sorunlar devam ediyor.’

ABD ve diğer NATO üyeleri, ABD'ye yönelik 11 Eylül saldırılarına yanıt olarak 2001 yılında Afganistan'ı işgal etti ve o zamandan beri Afganistan'daki askeri varlıklarını ve işgallerini sürdürdüler.

ABD ile Taliban arasındaki Şubat 2020’de imzalanan anlaşmanın ve iki taraf arasında imzalanan barış anlaşmasının ardından, ABD ve müttefiklerinin birliklerini Afganistan'dan çekme süreci başladı ve ABD medyasının ifadesine göre ABD birliklerinin yüzde 90'ından fazlası bu ülkeyi terk etti.(Rast)