Amerika'dan Yaptırım Kararı

Amerika'dan Yaptırım Kararı

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Sudan ordusu ve Hızlı Destek Güçleri'nin üstlendikleri taahhütleri ihlal etmesine tepki olarak Sudan'a yaptırım uygulandığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken Perşembe günü, "Sudan ordusu ve Hızlı Destek Güçlerinin Cidde'de verdikleri taahhütleri ihlal etmelerine yanıt olarak" Sudan'a yaptırımlar uygulandığını doğruladı.

Blinken, bu yaptırımların amacının Sudan ordusunu ve buna bağlı "hızlı destek" ve buna bağlı oluşumları "barış ve güvenliği tehdit eden eylemlerde bulunduğu için" sorumlu tutmak olduğunu sözlerine ekledi ve önlemlerin ekonomik yaptırımları da içerdiğini kaydetti.

Sudan ordusundan ve "hızlı destek" güçlerinden yetkililer ile eski Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir rejiminin liderlerine vize kısıtlamaları uygulanacağını söyledi.

Buna karşılık ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Sudan'daki ateşkesin başarısızlığının "Washington'un uzun vadeli bir çatışma korkusunu artırdığını" doğruladı ve savaşan tarafları "haksız şiddet ve ülkenin iradesine karşı gelmekle" suçladı.

Sudan ordusunun hamlesi, iki tarafın aralarındaki ateşkesi 5 günlük bir süre için uzatma kararı almasından iki gün sonra geldi.

Cidde görüşmeleri Mayıs ayı başlarında başladı ve sivilleri korumaya yönelik bir taahhüt beyanına ve defalarca ihlal edilen iki kısa ateşkes anlaşmasına yol açtı.

Bu bağlamda Afrika Birliği , acil ve kalıcı bir ateşkes de dahil olmak üzere çatışmayı çözmek için alınması gereken bir dizi önlemi içeren Sudan krizini çözmeyi amaçlayan bir yol haritasının sunulduğunu duyurdu .

Kaynak:TEVHİDHABER