Amerika'dan Taliban'ın Tanınması ile İlgili Açıklama

Amerika'dan Taliban'ın Tanınması ile İlgili Açıklama

Amerika: Taliban'ın tanınmasıyla ilgili hiçbir tartışma bizim için kabul edilebilir değil

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı, Birleşmiş Milletler'in Katar'ın Doha kentinde yapılacak toplantısında Taliban hükümetinin tanınmasına ilişkin herhangi bir tartışmanın Washington için "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı "Vedant Patel" Cuma günü haftalık basın toplantısında, Dışişleri Bakan Yardımcısı Amina Mohammad'in son dönemdeki açıklamalarına ilişkin bir soruya yanıt verdi. Birleşmiş Milletler ve Doha toplantısından sorumlu general, "Bu toplantının amacı, "Taliban'ın tanınmasına ilişkin hiçbir zaman bir tartışma yapılmamasıdır ve bu toplantıda tanınmaya ilişkin herhangi bir tartışma bizim açımızdan kabul edilemez" dedi.

Geçen hafta ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Japonya'daki G7 dışişleri bakanları toplantısının ardından, "Taliban'ın peşinde olduğu uluslararası toplumla ilişkilerin normalleşmesinin performanslarına bağlı olduğu konusunda anlaştık" dedi.

Dışişleri bakanları tarafından yapılan açıklamada, "[Taliban hükümetinin] insan haklarını ve temel özgürlükleri kısıtlayan kabul edilemez kararlarının derhal geri alınmasını talep ediyoruz" denildi.

Taliban defalarca hükümetinin uluslararası toplumda tanınmasını talep etti.

Birleşmiş Milletler'in Taliban hükümetinin tanınması için zemin hazırladığına dair spekülasyonlar, Afganistan'daki kadın hakları aktivistleri, siyasi figürler ve gruplardan geniş tepki aldı.

Birleşmiş Milletler sözcüleri, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres başkanlığında 1-2 Mayıs tarihlerinde Doha'da gerçekleştirilecek olan ülkelerin Afganistan özel temsilcileri toplantısının kapalı kapılar ardında gerçekleştirileceğini bildirdi.

BM Genel Sekreteri sözcü yardımcısı Farhan Haq da düzenlediği basın toplantısında, Doha toplantısının "tanımaya odaklanmadığını ve bu konuda herhangi bir kafa karışıklığının olmasını istemiyoruz" dedi.

Ancak Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammad geçen hafta Amerika'daki Princeton Üniversitesi'nde şunları söyledi: "Taliban'ı tanıma yönünde ilkelere dayalı küçük adımlar atmayı umuyoruz, ancak bunun mümkün olup olmadığını bilmiyorum." Ama bu tartışma yapılmalı dedi.

Kaynak: TEVHİDHABER