Amerika'dan Şaşırtan Açıklama (!)

Amerika'dan Şaşırtan Açıklama (!)

ABD, Tacikistan'da yasaklanan muhalif İslami Diriliş Partisinin (İRP) yönetici ve üyelerine ...

ABD, Tacikistan'da yasaklanan muhalif İslami Diriliş Partisinin (İRP) yönetici ve üyelerine hapis cezası verilmesini kınadı.

ABD'nin Duşanbe Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, ülkede faaliyetlerine yasak getirilen İRP'nin 13 yöneticisi ve üyesine yönelik Tacikistan Yüksek Mahkemesinin verdiği kararın kınandığı belirtildi.

Mahkeme kararının, "ülkede muhalif seslerin kesilmesi" şeklinde nitelendirildiği açıklamada, bunun demokratik kalkınma yolunda Tacikistan'ın özgürce ilerlemesini engellediği vurgulandı.

Tacikistan Yüksek Mahkemesinde yargı sürecinin kamuya kapalı olmasından duyulan tedirginliğin ifade edildiği açıklamada, adil ve şeffaf bir yargı süreci için Tacik yetkililere çağrıda bulunuldu.

Açıklamada, yargı sürecinin Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme çerçevesinde Tacikistan'ın uluslararası yükümlülüklerine ve demokratik süreçte tüm vatandaşların eşit katılımına uygun olması gerektiği de bildirildi.

Tacikistan Yüksek Mahkemesi, 2 Haziran'da İRP'nin başkan yardımcıları Saidumar Hüseyni ve Mahmadali Hayıt'ı, suç çetesi kurmak ve üye olmak, devlete karşı darbe girişiminde bulunmaktan ömür boyu hapis cezasına çarptırmıştı. Aynı davada yargılanan İRP'nin diğer 11 üyesi, 14 ila 28 yıl arasında hapis cezaları almıştı. Davada yargılanan tek kadın olan partinin avukatı Zarafo Rahmani de 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Tacikistan'da, İRP'ye yönelik baskıların artmasının ardından parti lideri Muhiddin Kabiri geçen sene ülkeyi terk etmişti.

General Abduhalim Nazarzade'nin hükümet güçlerine düzenlediği silahlı saldırının ardından 16 Eylül 2015'te parti üyeleri söz konusu saldırı ve darbe girişimiyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Yüksek Mahkeme tarafından Eylül 2015'te yasa dışı olarak ilan edilen ve faaliyetleri yasaklanan İRP, Tacikistan'da 1994'ten beri cumhurbaşkanı olan İmamali Rahman yönetimine muhalif tek partiydi.

Kaynak: Yeni Akit