Amerika Suud'a Çok Kızacak !   29 Milyar Dolarlık Anlaşma İmzaladılar

Amerika Suud'a Çok Kızacak ! 29 Milyar Dolarlık Anlaşma İmzaladılar

Çin cumhurbaşkanı, Riyad ziyaretinin ikinci gününde Suudi liderlerle görüşmelere başlıyor ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya geldi.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Çin cumhurbaşkanı , Washington'un Pekin'in etkisinin tırmanacağına dair uyarılarına rağmen, iki ülke arasında yakınlaşmayı artırmayı hedefleyen anlaşmaları imzalamadan önce, Riyad ziyaretinin ikinci gününde Suudi liderlerle görüşmelere başladı .

Veliaht Prens Muhammed bin Salman, kralın resmi konutu ve kraliyet sarayının karargahı olan Riyad'daki Al-Yamamah Sarayı'na vardığında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile arabasından indiğinde el sıkıştı.

Veliaht Prens , Çin Cumhurbaşkanı'nı Riyad'daki Al Yamama Sarayı'nda kabul etti ve resmi bir karşılama töreni düzenlendi.


Suudi hükümet medyasına göre, Çin'in Corona virüsünden etkilenen ekonomisini canlandırmaya çalıştığı ve Suudilerin ekonomik ve siyasi ittifaklarını çeşitlendirmeye çalıştığı bir zamanda, yaklaşık 29,3 milyar dolarlık anlaşmalar Perşembe günü imzalanacak.

Ziyareti sırasında Çin cumhurbaşkanı, Mısır Devlet Başkanı Abdel Fattah El-Sisi de dahil olmak üzere şimdiden Suudi başkentine akın etmeye başlayan bölge ülkelerinin liderlerinin katılacağı iki Körfez-Çin ve Arap-Çin zirvesine katılacak.

Çin ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler, Çin cumhurbaşkanının iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini geliştirmek için Riyad'a gelişiyle büyük bir sıçramaya tanık oluyor. Suudi enerji bakanı bu konuda Çin'in güvenilir bir ortak olduğunu söyledi.

Suudi petrolünün en büyük tüketicisi olan Çin, askeri koruma için uzun süredir ABD'ye bel bağlayan, ancak Amerikan varlığının azalacağından endişe duyduğunu dile getiren bir bölgeyle ticari ve siyasi bağlarını güçlendirmek için çalışıyor.

Çarşamba günü gelişinden saatler sonra, Suudi devlet medyası yeşil hidrojen, bilgi teknolojisi, ulaşım ve inşaat dahil olmak üzere sektörlerde 34 yatırım anlaşması duyurdu.

Resmi Suudi Basın Ajansı ayrıntı vermedi, ancak iki ülke arasındaki toplam ticaretin 2021'de 304 milyar Suudi riyali (80 milyar $) ve 2022'nin üçüncü çeyreğinde 103 milyar Suudi riyali (27 milyar $) olduğunu söyledi.