Amerika  Geçici Olarak  Suriye Ambargosunu Kaldırdı

Amerika Geçici Olarak Suriye Ambargosunu Kaldırdı

Washington, Sezar'ın yasalarına bir istisna olarak yardımın Suriye'ye ulaşmasına geçici olarak izin veriyor.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

ABD Hazine Bakanlığı , "Caesar Yasası'na sınırlı bir istisna olarak insani yardım çabalarının ve malzemelerinin Suriye'ye girmesine izin verileceğini" duyurdu .

Bakanlık bugün Cuma günü yaptığı açıklamada, Suriye'ye yönelik yardım malzemelerine ilişkin kararın 8 Ağustos'ta sona erecek olan 180 günlük bir süre için geçerli olduğunu söyledi.

Bakanlık, "Karar, yetkili işlemleri desteklemek için diğer ülkelerden Suriye'ye veya Suriye'den kişiler adına fonların işlenmesine veya transfer edilmesine izin veriyor."

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, "Suriye menşeli petrol veya petrol ürünlerinin ABD'ye ithaline ilişkin işlemlere ve Suriye'ye yönelik yaptırım rejimi kapsamındaki kişilerle ilgili işlemlere izin verilmemektedir."

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Suriye'ye yönelik yaptırımları genişletmesi çerçevesinde 2020 yılında ABD'de kabul edilen "Sezar Yasası", geçen hafta yıkıcı bir depremle sarsılan Suriye'ye yardım ve insani yardımın ulaşmasını engelledi.

Türkiye'nin güneyini ve Suriye'nin kuzeyini vuran şiddetli depremde ölenlerin sayısı 21.000'in üzerine çıktı.

Dünya Sağlık Örgütü, yıkıcı depremin ardından Suriye'nin içinde bulunduğu kötü durumun beklentileri aştığını ve dünya ülkelerinin Suriye'ye yardım eli uzatması gerektiğini doğruladı.

Dün, Perşembe günü, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, özellikle Suriye'yi vuran yıkıcı depremin ardından, Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısında bulundu.

Aynı bağlamda Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen dün Perşembe günü depremden etkilenen Suriyelilerin yardım anlamında "istisnasız her şeyden daha fazlasına" ihtiyacı olduğunu söyledi.

Al- Mayadeen'in kurtarma ve yardım operasyonunda ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımlarını kaldırması gerektiğine ilişkin sorusuna yanıt olarak , yardımın gelmesinin önündeki engellerin kaldırılması için ABD ve Avrupa taraflarıyla temas kurduğunu söyledi.

Daha önce, Suriye Dışişleri Bakanı Faisal Al- Miqdad, Al- Mayadeen ile yaptığı özel bir röportajda , "Suriye'ye yönelik yaptırımların felaketi daha da zorlaştırdığını" doğruladı.