Altılı Masa Başörtüsü Teklifi İçin Toplanıyor

Altılı Masa Başörtüsü Teklifi İçin Toplanıyor

Altılı masa liderleri 14 Kasım Pazartesi günü DEVA Partisi ev sahipliğinde toplanacak

Altılı Masa sekizinci toplantısına hazırlanıyor. Toplantının ana başlıklarından biri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yasa teklifiyle gündeme getirdiği, Cumhurbaşkanı ve aKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasa değişikliği çağrısı yaptığı “başörtüsüne güvence” konusu olacak. Kulislere göre, referandum sürecine sıcak bakmayan Meral Akşener bunun olmaması için genel duruş belirlenmesini isteyecek.

Yaklaşık 1 yılda 7 toplantı gerçekleştiren liderler, gelecek hafta başında yapılacak yeni toplantıda geçiş süreci yol haritası, anayasal ve yasal reformlar, hükümet programı, koalisyon protokolü olarak nitelendirilen temel politikalarda ortak söylem çalışmasını ele alacak. Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, altı siyasi partinin Cumhurbaşkanlığını kazanması ve Meclis’te çoğunluğu elde etmesi durumunda ülkenin nasıl yönetileceğini içeren geçiş süreci yol haritası kapsamında tüm siyasi partiler çeşitli öneriler geliştirdi. Altılı Masa’daki genel başkanların yönetimde nasıl yer alacağı, Cumhurbaşkanlığı yetkilerinin nasıl paylaşılacağı gibi kritik konuları içeren yol haritası ile ilgili birden fazla öneri bulunuyor. Liderlerin bu seçeneklerle ilgili toplantıda değerlendirme yapacağı ancak kararın bir sonraki toplantıya kalabileceği belirtiliyor.

"Akşener referanduma sıcak bakmıyor"

Ekonomi, dış politika gibi güncel konulardaki son gelişmelerin de değerlendirilmesi beklenen Altılı Masa toplantısının en sıcak başlıklarından birini ise başörtüsü konusu oluşturacak. Edinilen bilgiye göre İyi Parti lideri Akşener, Erdoğan’ın “başörtüsüne güvence için anayasa değişikliği yapalım” çağrısında bulunduğu konuda Altılı Masa’ya ortak tutum alma önerisinde bulunacak. Başörtüsü ile ilgili bir referandum sürecine sıcak bakmayan Akşener, bunun olmaması için bir genel duruş belirlenmesini isteyecek. Bu talep yerinde görülürse partiler ayrı ayrı değil hep birlikte anayasa değişikliği karşısında destek verme ya da vermeme yönünde karar alacak.

Ancak kaynaklar alınacak ortak tutum kararında anayasa değişikliği metninin de önem taşıdığına dikkat çekerek, liderlerin şimdilik ilkesel bir karar alabileceğini son tutumu ise getirilecek metne göre belirleyebileceğini kaydediyor.