Altan Tan Muhalefet Sinyali Verdi

Altan Tan Muhalefet Sinyali Verdi

40 kişinin ölümüyle sonuçlanan Kobani olaylarında öz eleştiri yapan Altan Tan’ın ismi çizilirken, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş 3. dönem olmasına rağmen yine milletvekili adayı.

Demokrasiyi dilinden düşürmeyen HDP’de, parti içi demokrasi çöktü. HDP’nin ‘Sokağa çıkın’ çağrısıyla 6-8 Ekim’deki Kobani olayları sırasında 40 kişinin ölmesine HDP’den tek tepki Milletvekili Altan Tan’dan, “MHP gibi yapsaydık daha farklı olurdu. HÜDA-PAR’a ilk bizimkiler saldırdı” sözleriyle gelmişti. Tan’ın bu sözleri HDP’de deprem etkisi yaratırken, Kandil’den KCK yürütme konseyinden tepki almıştı. Bütün bu gelişmelerin ardından HDP, Yüksek Seçim Kurulu’na milletvekili listelerini verme arifesindeyken, 2 dönem milletvekili olma kuralı gerekçe gösterilip Altan Tan’ın aday yapılmayacağı açıklandı. Kararı doğrulayan Tan, gerekçenin Kobani mi olduğuna ilişkin soruları yalanlamadan, “İnsanlar istediği yorumu yapabilirler. Zaten ben de bir süre sonra konuşacağım” dedi. 

Altan Tan ismi çizik yedi

7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nde kesin aday listelerinin belirlenme vakti yaklaştıkça, partilerde hareketlilik de artıyor. Bu kez seçime bağımsız adaylar yerine yüzde 10 barajını aşma hedefiyle parti olarak katılma kararı alan HDP’de, kritik bir isim liste dışı bırakıldı. Altan Tan’ı bir grup milletvekili ile birlikte 2 dönem üst üste seçildikleri gerekçesiyle liste dışına koydu. Diyarbakır’da HDP’nin Kürt oylarının yanında İslami seçmenden de oy almasının önemli faktörlerinden olan Tan’ın aday yapılmaması, Kobani çıkışına bağlandı.

Kobani olaylarına ilişkin HDP’den ilk özeleştiriyi yapan Altan Tan, 40 kişinin öldüğü olaylarda sağduyunun sesi olmuştu. İlk olarak Hüdapar’a saldırıldığını belirten Tan, “ Biz sokağa çağrı yaparken özenli davranmalıydık. Öncesini ve sonrasını yeterince hesaplamalıydık. Keşke Bahçeli gibi yapabilseydik. Benim tespitlerime göre ilk olarak göstericiler, HÜDA PAR ve HÜDA PAR’a yakın kuruluşlara saldırmışlardır. Üç HÜDA PAR’lı kendi mekânlarında öldürüldü, cesetleri sokağa atıldı. Sonrasında onlar da silahla karşılık verdi” sözleriyle gündem yaratmıştı.

Muhalefet sinyali verdi

STAR’a konuşan Altan Tan, Kobani açıklamalarından dolayı mı aday yapılmadığı sorusuna, “Bu saat itibariyle hiçbir şey söylemiyorum. Ama insanlar yorum yapar... Twitter’de herkes bir şey demişti. O konuyla ilgili herkes yorumunu yapmakta serbest. Mutlaka o konuyla ilgili söylenecek sözler var” dedi. Tan, kendisinin bağımsız katılma şansının da HDP operasyonuyla ortadan kaldırıldığına ilişkin ise, “Milletvekili olmadan da fikirlerimi söyleyeceğim. Bir canlı yayında ya da geniş röportajda anlatacağım” diyerek muhalefet sinyali verdi. 

Demirtaş ve Buldan’a kural yok

Altan Tan ile birlikte 6 milletvekili, HDP’nin iki dönem kuralına bağlı olarak milletvekili gösterilmezken Eş Başkan Selahattin Demirtaş ve HDP’nin İmralı heyeti üyesi Pervin Buldan’a bu kuralın işletilmemesi HDP’nin parti içi demokrasisi hakkında önemli ipuçları verdi.