Almanya, Türkiye, Ürdün ve Kuzey Kore'den Başsağlığı

Almanya, Türkiye, Ürdün ve Kuzey Kore'den Başsağlığı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahiyan ve beraberindeki heyetin şehadeti nedeniyle taziyeler devam ederken, Kuzey Kore, Almanya ve Ürdün de şahadetinden dolayı başsağlığı dileklerini iletti.

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un, salı günü İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'nin şehadeti nedeniyle İran halkına ve bağımsızlık isteyen dünya halklarına başsağlığı diledi ve onun vefatını "büyük bir kayıp" olarak nitelendirdi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Al-Safadi Ali Bagheri Kani, İran Dışişleri Bakanlığı Maslahatgüzarı ile yaptığı telefon görüşmesinde, Raisi ve arkadaşlarına başsağlığı diledi ve merhum İranlı liderle yaptığı yapıcı işbirliğine dikkat çekti. Dışişleri Bakanı Hossein Amir Abdullahian, Ürdün'ün Bölgesel barış ve istikrarı geliştirmek için İran'la istişarelerini sürdürme kararlılığını vurguladı.

İşgal altındaki Filistin'deki gelişmelere değinen Safadi, ülkesinin Gazze Şeridi'ndeki savaş ve soykırımı durdurmaya yönelik diplomatik çabalarına vurgu yaptı.

Baqeri Kani ise İran'ın Ürdün'le ilişkileri güçlendirmeye özel önem verdiğini, Gazze'deki savaşı koşulsuz ve kısıtlamasız durdurmak ve Filistin halkına destek sağlamak için İslam ülkeleriyle iş birliğini güçlendirmenin gerekliliğini vurguladı.

Ayrıca Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Bagheri Kani ile yaptığı telefon görüşmesinde Raisi ve arkadaşlarının şehadeti nedeniyle ülkesinin taziyelerini iletti.

Fidan, İran ve Türkiye'nin "zor koşullarda dost" olduğunu, Türk halkının ve hükümetinin "bu zor ve acı koşullarda İran'ın yanında olduğunu" vurguladı.

Fidan, Bagheri Kani'yi D8 üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının Gazze ile ilgili acil toplantısına katılma davetinde bulundu.

Bagheri Kani ise İran'ın Gazze'deki soykırımı durdurmak ve Filistin halkını desteklemek için Türkiye ile iş birliğini sürdürmeye kararlı olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da İran cumhurbaşkanı ve arkadaşlarının vefatı nedeniyle başsağlığı diledi.